Μπαρόζο: «Με μια φωνή» η Ευρώπη στην G20

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009 15:01

Την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη θα μιλήσει «με μια φωνή» στην κρίσιμη σύνοδο του Απριλίου, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων κρατών, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει με μια φωνή στο Λονδίνο και πιστεύω πως θα το κάνουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει με μια φωνή στο Λονδίνο και πιστεύω πως θα το κάνουμε», δήλωσε ο Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο να επιτύχουμε σε αυτό το θέμα, εδώ, στο Λονδίνο», τόνισε.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μπράουν τάχθηκε υπέρ μιας δεύτερης θητείας Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/16/1641435.htm .

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να διατυπώσουν μια κοινή θέση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης εν όψει της διάσκεψης της G20, στο Λονδίνο, στις 2 Απρίλιου.

Το προηγούμενο Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 δεσμεύτηκαν να διασώσουν τις αναδυόμενες οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ διεμήνυσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το δημοσιονομικό και νομισματικό τους οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να απορρίπτουν την έκκληση των ΗΠΑ για χορήγηση επιπρόσθετων κεφαλαίων, υποστηρίζοντας πως μείζονος σημασίας είναι η θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών.

Ο Μπαρόζο ζήτησε, πάντως, από τις χώρες να αποφύγουν μια «λανθασμένη επιλογή» μεταξύ των δημοσιονομικών μέτρων και της βελτίωσης των κανονισμών. «Στην πραγματικότητα, τα χρειαζόμαστε και τα δύο», δήλωσε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα