Περιορισμένη δράση θα αναλάβουν BoJ και Fed

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 09:59
UPD:10:11
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Έτοιμες να διασώσουν το «οπλοστάσιό» τους είναι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να αναθεωρήσουν την πολιτική τους για την ανάκαμψη των χρηματοοικονομικών αγορών.

Και οι δύο τράπεζες εκτιμάται πως δεν θα λάβουν δραματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά τη διάρκεια των διήμερων συνεδριάσεών τους, που ξεκινούν την Τρίτη, έχοντας ήδη περιορίσει τα επιτόκιά τους κοντά στο μηδέν.

Ειδικότερα, τα μέλη της BoJ πιθανόν να συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της αγοράς κρατικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια να διοχετεύσουν περισσότερα κεφάλαια στην ιαπωνική οικονομία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη επιβράδυνση των τελευταίων δεκαετιών. Παρόλα αυτά, οι αγορές εμφανίζονται επιφυλακτικές για το αν η τράπεζα θα δράσει αυτή την εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, η Fed έχει εξετάσει μια πιθανή αγορά κρατικού χρέους, ωστόσο αρκετοί αξιωματούχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την ιδέα αυτή, ενώ κάποιοι παρατηρητές δεν αναμένουν μια τέτοια κίνηση εντός της εβδομάδας.

Τόσο η BoJ όσο και η Fed εμφανίζονται έτοιμες, πάντως, να διατηρήσουν τα βασικά τους επιτόκια στο 0,1% και 0-0,25%, αντίστοιχα, κατά την ανακοίνωση των αποφάσεών τους την Τετάρτη. Επίσης, αναμένεται να υπογραμμίσουν τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει για την ανάκαμψη των οικονομιών τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα