«Ευκαιρία για μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος»

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 11:48

Την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός οικονομικού συστήματος «για τον λαό» και όχι «για τους πλούσιους» προσφέρει η παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Μουχάμαντ Γιουνούς.

Όπως δήλωσε ο Γιουνούς – πατέρας της μικροπίστωσης – από την Ιαπωνία, η χρηματοπιστωτική κρίση δεν είναι «η μοναδική κρίση σήμερα», καθώς η διατροφική, η κλιματική και η ενεργειακή κρίση έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο στα μέσα ενημέρωσης.

«Όλες οι κρίσεις έχουν την ίδια προέλευση, έχουν γεννηθεί από τα δομικά ελαττώματα του συστήματός μας», τόνισε ο Μουχάμαντ Γιουνούς, επισημαίνοντας ότι «η σημερινή οικονομία είναι αποκλειστικά στραμμένη προς την μεγιστοποίηση του κέρδους».

Όπως επισήμανε, πάντως, από την «πιο βαθιά από τις κρίσεις» μπορεί να προέλθει «η μεγαλύτερη από τις ευκαιρίες». «Όσο τα πράγματα λειτουργούν κάπως, κανείς δεν θέλει να αλλάξει τίποτε, αλλά τώρα που δεν λειτουργούν καθόλου, είναι η κατάλληλη στιγμή» για τη μεταρρύθμιση του συστήματος, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος., υποστηρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση, δεν λειτουργεί για τον λαό. «Για τους πλούσιους, ναι. Αλλά όχι για τον λαό», πρόσθεσε.

Ο Γιουνούς πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου συστήματος «βασισμένου στο χειροπιαστό και όχι στα όνειρα» ορισμένων οικονομικών παραγόντων και παρουσίασε το παράδειγμα της Grammen Bank, της τράπεζας που δημιούργησε το 1976 στην πατρίδα του, το Μπανγκλαντές, για να χρηματοδοτήσει τα επαγγελματικά σχέδια γυναικών που δεν είχαν πρόσβαση στα συνηθισμένα τραπεζικά δάνεια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα