BoJ: Προς αγορά δανείων μειωμένης εξασφάλισης

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 13:17

Σε αγορά δανείων μειωμένης εξασφάλισης από τράπεζες πιθανόν να προχωρήσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), για πρώτη φορά, σε μια προσπάθεια να τονώσει τον δανεισμό και να αναπληρώσει τα κεφάλαια που έχουν πληγεί από την πτώση στις τιμές των μετοχών.

Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, μελετά το ενδεχόμενο αγοράς χρέους έως ενός τρισ. γιεν (10 δισ. δολάρια). Η BoJ ολοκληρώνει αύριο τη διήμερη συνεδρίασή της για τον καθορισμό της πολιτικής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάμψη του Nikkei 225 Stock Average κατά 48% από τις αρχές του 2008 περιόρισε την αξία των μετοχών που κατέχουν οι τράπεζες, καθιστώντας δυσκολότερη τη διατήρηση των κεφαλαιακών τους δεικτών και περιορίζοντας την ικανότητά τους να δανείσουν.

Οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης πληρώνονται μετά τους επενδυτές σε κύριο χρέος, σε περίπτωση χρεοκοπίας. Ως εκ τούτου, η απόφαση της BoJ σημαίνει πως οι θεσμικοί επενδυτές θα εξακολουθούν να έχουν ένα κίνητρο για την αγορά ομολόγων που πωλούν οι τράπεζες.

Η BoJ ενδεχομένως να ανακοινώσει αύριο την αύξηση του ποσού των κρατικών ομολόγων που αγοράζει από τις τράπεζες, καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο ¶σο ετοιμάζει και τρίτο «πακέτο» διάσωσης της οικονομίας, σύμφωνα με οικονομολόγους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα