Ευ. Βενιζέλος: Τα ελληνικά ομόλογα δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 15:05

Την άποψη πως τα ελληνικά ομόλογα δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις, «οι οποίες τροφοδοτούνται από εκθέσεις διαφόρων εκτιμητικών οίκων, από εκθέσεις τραπεζών, που οι ίδιες βιώνουν έντα τεράστιο πρόβλημα και είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν» εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9,84.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, ανέφερε πως το πρόβλημα του δημόσιου δανεισμού και των κρατικών ομολόγων των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, αφορά εκ των πραγμάτων το Ευρώ, άρα αφορά εκ των πραγμάτων την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Eurogroup και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τέτοιας. «Οι επιθέσεις που υφίσταται σε πολύ μεγάλο βαθμό η Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό χώρες όπως η Ιταλία, είναι επιθέσεις κερδοσκοπικές, επιθέσεις οι οποίες τροφοδοτούνται από εκθέσεις διαφόρων εκτιμητικών οίκων, από εκθέσεις τραπεζών, που οι ίδιες βιώνουν ένα τεράστιο πρόβλημα και είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν. Και σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η επίθεση κατά των ελληνικών ομολόγων είναι επίθεση κατά του ευρώ» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας πρότεινε να υπάρξει ένα σύστημα ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να θωρακίζει τις χώρες από κερδοσκοπικές πιέσεις που δεν αφορούν τα πραγματικά δεδομένα της δημοσιονομικής τους αντοχής και επάρκειας, τη δυνατότητα τους να εξυπηρετούν το δημόσιο χρέος, αλλά αφορούν επιθέσεις κατά του ευρώ.

Με αφορμή και τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τόνισε πως όταν πηγαίνουμε σε συναντήσεις και επαφές με ξένους παράγοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΟΟΣΑ, στο ΝΑΤΟ δεν έχει σημασία αν είμαστε στην κυβερνητική πλειοψηφία ή στην αντιπολίτευση. «Εκπροσωπούμε το ενιαίο εθνικό συμφέρον, την εικόνα και την προοπτική της χώρας και εμείς σκεπτόμαστε ότι μπορούμε αυτά να τα χειριστούμε αύριο, μεθαύριο, μετά από εβδομάδες ή μήνες ως κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για το σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, το απέδωσε τόσο στη βαθιά απογοήτευση, όπως ανέφερε, του κόσμου από τις συνεχείς αποτυχίες της κυβέρνησης όσο και σε μία σταδιακή ωρίμαση του πολιτικού λόγου και της πολιτικής και προγραμματικής παρουσίας του ΠΑΣΟΚ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα