Σ. Χελίλ: Στα 60 δολ. το πετρέλαιο στα τέλη του 2009

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 15:14

Στα 60 δολάρια το βαρέλι «βλέπει» την τιμή πετρελαίου, στα τέλη του 2009, ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της Αλγερίας, Σακίμπ Χελίλ, ενώ εκτιμά ότι η χώρα του μπορεί να «ζήσει» για δύο ή τρία χρόνια με τα σημερινά επίπεδα των τιμών γύρω στα 45 δολάρια το βαρέλι.

Ο Χελίλ απέδωσε την απόφαση του ΟΠΕΚ, την περασμένη Κυριακή, να μην προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής του, στο ότι ο διεθνής οργανισμός αναμένει αυστηρότερη συμμόρφωση των χωρών-μελών στις ισχύουσες ποσοστώσεις.

Εκτιμά, δε, ότι ο βαθμός συμμόρφωσης των χωρών-μελών του καρτέλ θα βελτιωθεί το Μάρτιο. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που αγγίξει το 90% και οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τότε ο ΟΠΕΚ θα δράσει για να σταθεροποιήσει την αγορά, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της Αλγερίας.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι από τη σύνοδο κορυφής της G20 στις 2 Απριλίου θα προκύψει ένα πακέτο τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο θα δώσει ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές και στην τιμή του πετρελαίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα