ΒoJ: Διεύρυνση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009 07:12
UPD:09:34

Τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει η Bank of Japan (BoJ) με στόχο την τόνωση του δανεισμού και την αποτροπή της επιδείνωσης της ύφεσης.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα αγοράζει 1,8 τρισ. γιέν (18,3 δισ. δολ.) κυβερνητικού ελλείμματος κάθε μήνα από 1,4 τρισ. γιέν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Σημειώνεται ότι η BoJ αγοράζει ομόλογα από το 1989, ενώ τελευταία φορά τα αύξησε τον Δεκέμβριο.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε κατά 1,5 μονάδα βάσης στο 1,285% στις 12:56 μ.μ. στο Τόκιο. Πριν από την ανακοίνωση η απόδοσή τους ήταν αμετάβλητη. Το γιέν σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του δολαρίου στα 98,46 από 98,48.

Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη την περασμένη εβδομάδα και η Bank of England, με την αγορά βρετανικών ομολόγων για την επέκταση των αποθεμάτων στο τραπεζικό σύστημα. Παρόμοιο πρόγραμμα ενδέχεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα και η Federal Reserve.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, το δημόσιο έλλειμμα της Ιαπωνίας είναι άνω του 170% του ΑΕΠ - το υψηλότερο μεταξύ των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Η Bank of Japan διατήρησε αμετάβλητο σήμερα το επιτόκιο δανεισμού στο 0,1%. Από τον Δεκέμβριο που άρχισε να το μειώνει, η κεντρική τράπεζα έχει στραφεί στην αγορά στοιχείων από τα τραπεζικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τον δανεισμό.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα