«Ποσοτική χαλάρωση» τώρα και από τη Fed

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 14:03

Το παράδειγμα της Βρετανίας θα μιμηθεί η Fed σε μια νέα προσπάθεια στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα την ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει τη στρατηγική «ποσοτικής χαλάρωσης» που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση προβαίνοντας στην αγορά γραμματίων αμερικανικού δημοσίου αξίας 300 δισ. δολαρίων εντός των ερχόμενων έξι μηνών.

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει η Fed ανάλογα μέτρα μετά την δεκαετία του 1960, τότε που ο πρόεδρος Κένεντι είχε εφαρμόσει την πολιτική που έμεινε στην ιστορία ως «Operation Twist». Στόχος της αιφνίδιας αυτής κίνησης είναι η υποχώρηση των επιτοκίων και η διοχέτευση νέου χρήματος στην αμερικανική οικονομία για χρηματοδότηση μιας δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας.

REUTERS

Προς επιβεβαίωση των προσδοκιών της Fed, οι τιμές των γραμματίων αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν άνοδο μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων, παρασύροντας τις βασικές αποδόσεις –βαρόμετρο των επιτοκίων– στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους μετά το 1987.

Οι τιμές των 10ετών γραμματίων αμερικανικού δημοσίου αναφοράς έκαναν άλμα τεσσάρων μονάδων, με τις αποδόσεις τους να κάνουν βουτιά στο 0,5%.

Πηγή: The Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα