Περαιτέρω μείωση της ζήτησης πετρελαίου «βλέπει» η ΙΕΑ

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 15:00
UPD:15:04

«Οι κίνδυνοι για τη ζήτηση παραμένουν πτωτικοί», τόνισε ο επικεφαλής της IEA.

Περαιτέρω μείωση της ζήτησης πετρελαίου «βλέπει» ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Νομπούο Τανάκα. «Οι κίνδυνοι για τη ζήτηση παραμένουν πτωτικοί», τόνισε ο επικεφαλής της IEA σε συνέντευξή του στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Ο Τανάκα κάλεσε τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να συνεχίσουν τις επενδύσεις για νέα παραγωγή, προειδοποιώντας ότι η πτώση των επενδύσεων ενδέχεται να δημιουργήσει προϋποθέσεις σοβαρής έλλειψης πετρελαίου στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, το 2013.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι «σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, θα ακολουθήσουμε και εμείς τους επόμενους μήνες».

Στην τελευταία έκθεσή της, η IEA εκτίμησε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί φέτος κατά 1,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Σύμφωνα με την διεθνή υπηρεσία, η ζήτηση θα καταγράψει πτώση για δύο συνεχόμενα έτη, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '80. Η πτώση αυτή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές της δεκαετίας του '70.

Ο επικεφαλής της IEA αναφέρθηκε, επίσης, στα επιθυμητά επίπεδα των τιμών πετρελαίου που θα εξασφαλίσουν τις αναγκαίες επενδύσεις σε νέα παραγωγή, χωρίς να επιβαρύνουν ταυτόχρονα τη δοκιμαζόμενη παγκόσμια οικονομία.

«Βραχυπρόθεσμα, η οικονομία έχει ανάγκη ακόμα χαμηλότερων επιπέδων των τιμών για να δεχθεί τόνωση. Από την άλλη, τα σημερινά επίπεδα τιμών θα εμποδίσουν τις επενδύσεις σε πετρελαιοφόρες άμμους και σε υποθαλάσσια κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη. Ωστόσο, το περιθώριο κόστους της παραγωγής στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιο κάτω από τα 40 δολάρια», υπογράμμισε ο Νομπούο Τανάκα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα