ΔΝΤ: Θετική έκθεση για την οικονομία της Βουλγαρίας

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009 10:03

Πολύ θετικό χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το γεγονός ότι ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια συνετή οικονομική πολιτική από τη Βουλγαρία και προβλέπει ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα διατηρηθεί στο 2% το 2009.

Το ΔΝΤ, εκφράζει, ωστόσο, παράλληλα και την ανησυχία του για τη μεγάλη εξάρτηση από ξένα κεφάλαια, που έχει καταστήσει, όπως επισημαίνει, την οικονομία της χώρας ευάλωτη.

Εκτιμά δε ότι η συνεπακόλουθη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη έχει φτάσει στο τέλος της.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Βουλγαρία έχει "οικοδομήσει" ισχυρούς ισολογισμούς στον δημόσιο τομέα, με μεγάλα αποθεματικά συναλλάγματος και χαμηλό δημόσιο χρέος. Επίσης, το τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες (buffers). Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ραγδαία λόγω της ύφεσης στις χώρες-εταίρους της και της συγκρατημένης εισροής καθαρού κεφαλαίου. Η Βουλγαρία υφίσταται τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, με σαφείς ενδείξεις ότι συντελείται επιβράδυνση στον τομέα της πραγματικής οικονομίας, αναφέρει το ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο η πραγματική ισοτιμία του βουλγαρικού νομίσματος έχει σε κάποιο βαθμό υπερτιμηθεί.

Η πιο άμεση πρόκληση για τη Βουλγαρία είναι η διατήρηση του βαθμού εμπιστοσύνης στο Συναλλαγματικό Συμβούλιο, καθώς και στο τραπεζικό σύστημα, δεδομένου ότι, παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας διατηρεί ισχυρή κεφαλαιοποίηση, ρευστότητα και κερδοφορία, μια σοβαρή ύφεση θα μπορούσε να προκαλέσει την αύξηση των μη αποδοτικών δανείων και τη συρρίκνωση του τραπεζικού κεφαλαίου, επισημαίνεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός προτείνει, επίσης, πρόσθετες περικοπές των δημοσίων δαπανών, σε περίπτωση που επιβραδυνθεί η ανάπτυξη σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που αναμένεται, προκειμένου να επιτευχθούν τα προβλεπόμενα επίπεδα του πλεονάσματος του προϋπολογισμού, αλλά και επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για την επίτευξη ομαλής και γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης και της σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, κ. Πλάμεν Ορεσάρσκι, τόνισε ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης αρχίζουν να διαφαίνονται στη χώρα, σύμφωνα με ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν στο τέλος του 2008.

Το γεγονός αυτό οφείλεται, σύμφωνα με το Βούλγαρο υπουργό, στην συνεχή υποχώρηση των μακροοικονομικών δεικτών των "παλαιών" κρατών-μελών της Ε.Ε. "Το εξωτερικό εμπόριο της χώρας συρρικνώνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Τον Ιανουάριο του 2009, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 27% και οι εισαγωγές κατά 33%. Το μόνο θετικό είναι ότι οι εισαγωγές μειώνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς από ό,τι οι εξαγωγές, συρρικνώνοντας το χάσμα στον ισολογισμό. Ανησυχούμε για την οικονομική ύφεση, εξαιτίας των συνδεόμενων με αυτή εξελίξεων που πρόκειται να δούμε τους επόμενους μήνες, όπως αυξημένη ανεργία και μείωση των δημοσιονομικών εσόδων", τόνισε ο κ. Ορεσάρσκι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα