Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Συνομιλίες με το ΔΝΤ

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009 10:05

Το ενδεχόμενο έναρξης κύκλου συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξετάζει - σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Dnevni avaz» - η κυβέρνηση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Παράλληλα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, κ. Κεμάλ Κόζαριτς, εκτιμά ως θετική μια ενδεχόμενη παρέμβαση του ΔΝΤ, καθώς, αυτή, αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- συνιστώσες μείωσης των δαπανών και επιτάχυνσης στην εφαρμογή των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (σ.σ. η μία εκ των δύο οντοτήτων της χώρας), κ. Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η στάση του θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα θέσει το ΔΝΤ.

Η Σερβική Δημοκρατία, είπε ο κ. Ντόντικ, έχει άλλες πηγές χρηματοδότησης, μεταξύ των οποίων οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού του Μποσάνσκι Μπροντ, ύψους 125 εκ. ευρώ, που συμφωνήθηκαν με την εταιρία που απέκτησε την κυριότητα του διυλιστηρίου, τη ρωσική Neftegazinkor και άλλα 300 εκ. ευρώ που θα επενδυθούν - σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το επενδυτικό πρόγραμμα- το 2010.

Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, ο κ. Κόζαριτς συναντήθηκε με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίοι εμφανίστηκαν έτοιμοι να παράσχουν οικονομική βοήθεια, σε περίπτωση που υπάρξει πρώτα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Πιστεύω ότι θα ήταν μια σοφή επιλογή της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα κριτήρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο κ. Κόζαριτς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα