Ε.Ε.: Ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009 13:17

Η Ε.Ε. σκοπεύει να παράσχει οικονομική βοήθεια, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2013 σε έξι χώρες, καθώς και να ενισχύσει τη συνεργασία μαζί τους στον τομέα της ενέργειας.

Σε συμφωνία για την ενίσχυση των δεσμών της με την Ουκρανία, τη Γεωργία και άλλες τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες θα καταλήξει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, η Ε.Ε. σκοπεύει να παράσχει οικονομική βοήθεια, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2013 σε έξι χώρες, καθώς και να ενισχύσει τη συνεργασία μαζί τους στον τομέα της ενέργειας. Εκτός των ανωτέρω χωρών, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται επίσης το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Μολδαβία και η Λευκορωσία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται έτοιμοι να εγκρίνουν τις προτάσεις αυτές, παρά τις προσπάθειες ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης να αποφύγουν την αναφορά της ακριβούς οικονομικής βοήθειας στο επίσημο ανακοινωθέν της ΕΕ.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, προτείνει επίσης πιο αόριστες προοπτικές για την χαλάρωση των περιορισμών στη βίζα για τους πολίτες των έξι αυτών χωρών, σε σχέση με τις προτάσεις που έγιναν πριν από λίγες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι η οικονομική κρίση έχει καταστήσει τις πλούσιες δυτικοευρωπαϊκές χώρες πιο επιφυλακτικές όσον αφορά στο θέμα των μεταναστών και των ξένων εργατών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα