«Νέος φόρος δεν μπαίνει, μιλάμε για έκτακτη εισφορά. Έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν και έκτακτες πολιτικές», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Είναι μια εποχή που λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις, όποιος λέει ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια και ανακρίβειες ψεύδεται», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.
«Εμείς πιστεύουμε ότι με τις πολιτικές αυτές φτάνουμε τους στόχους μας αλλά θέλει διαρκή παρακολούθηση, διαρκή επικαιροποίηση και αν χρειαστεί βεβαίως να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε νέες ανάγκες».
Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας γίνεται με κανονικό τρόπο, και μάλιστα έχει καλυφθεί ήδη πολύ μεγάλο κομμάτι.
Δεν υπάρχει θέμα απογραφής
Aπαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για νέα απογραφή στην οικονομία ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Αμερικανικού Κολεγίου της Αθήνας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «η κρίση βρίσκει τους Έλληνες ανέτοιμους και με άγνοια των πραγματικών προβλημάτων» και ότι «ζήσαμε δανειζόμενοι και αρνηθήκαμε πεισματικά τις μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε «για να πορευτεί η χώρα με σιγουριά στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, να γίνει ένα είδος απογραφής, να μετρήσουμε τι συμβαίνει και πού ακριβώς βρισκόμαστε».
«Ναι» υπό όρους σε ελαστικοποίηση ωραρίου
«Η δική μου θέση είναι υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας, με αυτήν την πολιτική καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 4%. Καταλαβαίνω ότι εν μέσω κρίσης αναζητούνται λύσεις κατά περίπτωση, δεν συμπεριλαμβάνεται στις δικές μου αρχές αυτό, αλλά αν γίνεται σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους και έχει προσωρινό χαρακτήρα είναι καλύτερο από το να βγουν αυτοί οι άνθρωποι στην ανεργία».
«Δεν λύνεται ως δια μαγείας η φοροδιαφυγή
Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση «είναι πράγματι μια έκτακτη πολιτική, συνεπής με τη στάση της κυβέρνησης. Δουλειά της κυβέρνησης κα ιδική μου δεν είναι να είμαι πάντα ευχάριστος. Σε ερώτηση για το θέμα της φοροδιαφυγής ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το φαινόμενο «δεν λύνεται ως δια μαγείας από τη μια μέρα στην άλλη, γίνεται ένταση των ελέγχων».
«Όχι» στη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων
«Είναι λάθος πολιτική», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, «το να επιχειρήσει κανείς εν ώρα κρίσεως και μάλιστα τη στιγμή που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ύφεση να επιχειρήσει κανείς την φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων».
»Την ώρα που η μεγάλη πρόκληση είναι να εξασφαλισθεί η ρευστότητα της οικονομίας δεν είναι ώρα να επιδιώξει κανείς τη φορολογική επιβάρυνση».
Για δημόσιο χρέος
«Βεβαίως μας επιβαρύνει η διεθνής οικονομική κρίση βεβαίως έχουμε και σοβαρές διαχρονικές αδυναμίες. Η κρίση κάνει πιο επείγουσα την ανάγκη αντιμετώπισης των διαχρονικών αδυναμιών. Η μεγαλύτερη όλων είναι το δημόσιο χρέος που μειώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Έπρεπε να εφαρμόσω θεραπεία σοκ; Δεν είναι αυτό στις δικές μου αντιλήψεις, προτιμώ πολιτική προσαρμογής. Παίρνω αποφασεις αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Αδύναμος φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Πρέπει να πεις την αλήθεια στους πολίτες και να είσαι έτοιμος να πάρει ς σοβαρές και όχι ευχάριστες αποφάσεις. Με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις μια τέτοιας μεγάλης θύελλας».
«Βασική μέριμνα ο άνθρωπος»
«Βασική μέριμνα είναι ο άνθρωπος η προστασία των νοικοκυριών της απασχόλησης των επιχειρήσεων. Η πολυπλοκότητα της κρίσης συντηρεί τα προβλήματα και δημιουργεί και νέα μείωση του δανεισμού στα νοικοκυριά, τάση προστατευτισμού αύξηση του δημόσιου δανεισμού των κρατών. Κάθε χρηματοοικονομικός οργανισμός οφείλει να ελέγχεται για να εξασφαλίζεται η σταθερότητα».
Αποφάσεις Συνόδου Koρυφής
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκαν τα εξής:
-Ενταση προσπαθειών για την ανάκαμψη
-Επιτάχυνση της καλύτερης ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
-Χορήγηση 5 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα και ανάπτυξη υποδομών στην ύπαιθρο.
-Επαναβεβαίωση της αναγκαιότητας να υπάρχει συνέπεια με τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας για την προστασία της απασχόλησης».
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει ανάγκη συντονισμού, η ανάκαμψη απαιτεί το συντονισμό των προσπαθειών των χωρών και των εταίρων σε κάθε χώρα.
«Εργαζόμαστε με σχέδιο για τη μείωση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, συζητήθηκε η ενεργειακή ασφάλεια. Συμφωνήσαμε ότι η Ενωση θα πρέπει να συμβάλει για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου, απαιτείται η συμμετοχή όλων για την επίτευξη συμφωνίας στην σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2009».
Για συναίνεση
«Δεν ζήτησα ποτέ να συμφωνήσουν μαζί μας τα κόμματα στην όλη έκταση της εφαρμοζόμενης πολιτικής ζήτησα να βοηθούμε σε μερικά βασικά και αυτονόητα σε έξι βασικές παραδοχές».
Έγκληματικότητα
Τη διαβεβαίωση πως η πολιτεία καταβάλλει προσπάθειες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων της εγκληματικότητας και της τρομοκρατικής δράσης έδωσε ο Πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού σημείωσε πως στις σύγχρονες κοινωνίες η εκγκληματικότητα και η τρομοκρατική δράση παίρνει νέες μορφές, τόνισε πως η πρόκληση είναι να φροντίζει κανείς για την αποτελεσματικότερη δυνατόν αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, επισημαίνοντας πως «αυτό προσπαθούμε και εμείς». Επιδιώκουμε τη διαρκή βελτίωση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, απάντησε πως εμπιστεύεται τα μέλη της κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «δεν γίνεται καθημερινά να αποδίδουμε πολιτικές ευθύνες». «Πρέπει να υπάρχει και χρόνος και δράση και να μπορεί να εκτιμηθεί συνολικά ένα έργο» συμπλήρωσε.