Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ

Eνίσχυση των αποθεμάτων νερού
Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009 10:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της λειψυδρίας της πρωτεύουσας για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, όχι μόνο λόγω των βροχοπτώσεων, αλλά και της σωστής διαχείρισης των αποθεμάτων, με αντλήσεις νερού από την Υλίκη, ωστόσο ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας πολλών φραγμάτων σε όλη τη χώρα, για να συγκρατούνται τα νερά της βροχής, καθώς και την ενίσχυση των αποθεμάτων του Μόρνου και του Ευήνου με τη διοχέτευση νερών από την Τριχωνίδα.

Σε ομιλία του σε ημερίδα της ΕΥΔΑΠ στο Ζάππειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που γιορτάζεται αύριο Κυριακή, ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε ότι μπορεί η σωστή διαχείριση με αντλήσεις νερού από την Υλίκη, καθώς και η βελτίωση των υδρολογικών δεδομένων να είχαν ως αποτέλεσμα να είμαστε φέτος σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με πέρυσι (με 40 εκατ. κ.μ νερού περισσότερα και συνολικά 780 εκατ. κ.μ. νερού), όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, γιατί οι κλιματικές αλλαγές είναι βέβαιο ότι θα μας δημιουργήσουν προβλήματα. Πρέπει να γίνουν φράγματα -τόνισε- να συγκρατούν τα νερά της βροχής, τα οποία σήμερα σε ποσοστό 60% καταλήγουν στη θάλασσα και παράλληλα να γίνει η μελέτη για την ενίσχυση του Μόρνου και Ευήνου από τα νερά της λίμνης Τριχωνίδας.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Κωνσταντίνος Κωστούλας, στην ομιλία του τόνισε ότι η ορθολογική διαχείριση των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ και, ειδικότερα, ο περιορισμός των απωλειών της Υλίκης, με την άντληση καθημερινά πλέον των 300.000 κ.μ. νερού, καθώς και η εφαρμογή ενός βέλτιστου προγράμματος διαχείρισης του δικτύου μεταφοράς και διανομής του νερού στην πόλη, είχαν ως αποτέλεσμα «να έχουμε αφενός μεν σήμερα 40.000.000 κυβικά μέτρα περισσότερα από πέρσι, αφετέρου δε πολύ πιο σωστά κατανεμημένα τα συνολικά αποθέματα στους τρεις ταμιευτήρες. Ετσι, στην Υλίκη υπάρχουν σήμερα 120.000.000 m3, νερού λιγότερα, ενώ στο σύστημα Μόρνου - Ευήνου υπάρχουν 160.000.000 m3 νερού περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Διαβεβαίωσε, εκτός από την επάρκεια υδροδότησης του Λεκανοπεδίου, που έχει εξασφαλιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια ότι δεν πρόκειται το τρέχον έτος να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και, παράλληλα, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες περιορισμού της σπατάλης.

Ο γενικός γραμματέας ΠΕΧΩΔΕ, Ευάγγελος Μπαλτάς, παρουσίασε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2007 - 2013» και τόνισε την ανάγκη της αειφορικής διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού, καθώς και η αποτροπή της υποβάθμισής του, πρόσθεσε, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις και προτεραιότητες της εποχής μας.

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΔΑΠ



Σχολιασμένα