Τρισέ: Προς λήψη νέων αντισυμβατικών μέτρων η ΕΚΤ

Θα υπάρξει και νέα μείωση των επιτοκίων
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 09:41
UPD:11:44

«Όσον αφορά στο μελλοντικό επιτόκιο των βασικών δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης, το οποίο είναι σήμερα στο 1,5%, δήλωσα ξεκάθαρα ότι θα μειωθεί εκ νέου», αναφέρει ο διοικητής της ΕΚΤ στη συνέντευξή του.

Ανοιχτό αφήνει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων καθώς και λήψης περισσότερων αντισυμβατικών μέτρων για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αποκλείοντας ουσιαστικά μια περαιτέρω περικοπή του.

«Όσον αφορά στο μελλοντικό επιτόκιο των βασικών δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης, το οποίο είναι σήμερα στο 1,5%, δήλωσα ξεκάθαρα ότι θα μειωθεί εκ νέου», αναφέρει ο Τρισέ στη συνέντευξή του.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την βελτιστοποίηση της δικής της κατάστασης. «Στις επόμενες αποφάσεις που θα λάβουμε, είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αντισυμβατικοί όσον αφορά στην χρηματοδότηση των τραπεζών», αναφέρει.

Όσον αφορά σε μια πιθανή αγορά τίτλων, ο Τρισέ επισημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει λάβει εκ των προτέρων νέες αποφάσεις. «Ένα στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι να διαχωριστούν οι κίνδυνοι για τις κεντρικές τράπεζες και οι κίνδυνοι για τις κυβερνήσεις, στην Ευρωζώνη, χωρίς να ανακατευτούν οι ευθύνες», σημειώνει.

Τα σχόλια Τρισέ έρχονται σε μια περίοδο που η ΕΚΤ έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, καθώς, πέραν των περικοπών στα επιτόκια, δεν έχει προχωρήσει σε άλλα μέτρα ποσοτικής εξομάλυνσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Πρόσφατα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσαν πως θα εξαγοράσουν κρατικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να «ρίξουν» περισσότερα κεφάλαια στην αγορά. Και οι δύο τράπεζες, άλλωστε, έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκιά τους κοντά στο μηδέν.

Ο Τρισέ, από την πλευρά του, εμφανίζεται επιφυλακτικός όσον αφορά μια περικοπή των ευρω-επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα. «Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα που σχετίζονται με την ηθελημένη μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα από τις κεντρικές τράπεζες», εξηγεί στη συνέντευξή του στη WSJ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα