ΗΠΑ: Νέα κονδύλια εξαγοράς τοξικών στοιχείων ενεργητικού

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 11:08

«Ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε από την κρίση είναι να συνεργασθούμε με τις αγορές», εξήγησε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Νέα μέτρα για απαλλαγή των τραπεζών από τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ, με στόχο την αναθέρμανση της αγοράς πιστώσεων.

Το υπουργείο διευκρίνισε χθες ότι ο Γκάιτνερ θα εκθέσει σήμερα αναλυτικά το νέο πρόγραμμα συγχρηματοδότησης επενδύσεων, το οποίο προβλέπει στην από κοινού επένδυση του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με στόχο την απαλλαγή του χρηματοοικονομικού τομέα από τα τοξικά στοιχεία.

«Ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε από την κρίση είναι να συνεργασθούμε με τις αγορές», εξήγησε χθες ο Γκάιτνερ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal. «Δεν θέλουμε τους κινδύνους να τους αναλάβει αποκλειστικά η κυβέρνηση, αυτό που ζητάμε είναι η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Όσταν Γκούλσμπι, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, τα νέα μέτρα στοχεύουν στην ενίσχυση των κρατικών κονδυλίων –παρά την ανησυχία του Κογκρέσου και της κοινής γνώμης σχετικά με τη διεύρυνση του δημοσίου ελλείμματος– και ταυτόχρονα στην αξιοποίηση της εμπειρίας του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να μην αγοραστούν ακριβά τα στοιχεία ενεργητικού που υποτιμήθηκαν σημαντικά μετά την κατάρρευση του στεγαστικού κλάδου το 2007.

Μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε ο Γκάιτνερ για τη στάση του όσον αφορά στα μπόνους των «διασωθέντων» κολοσσών –με συνέπεια να ζητηθεί ακόμη και η παραίτησή του– τα νέα μέτρα είναι το μεγάλο στοίχημα του Αμερικανού υπουργού, παρότι ο Μπάρακ Ομπάμα έχει δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή του στο πρόσωπό του.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Γκάιτνερ, τα 500 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν για την εξαγορά τοξικών στοιχείων ενεργητικού που επιβαρύνουν σήμερα τους προϋπολογισμούς των αμερικανικών τραπεζών. Τα κεφάλαια της «εξυγίανσης» που θα διατεθούν από κοινού από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατό να ανέλθουν έως και στο 1 τρισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα