Ενισχύονται οι τιμές του «μαύρου χρυσού»

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 12:50
UPD:13:18

Προς τα 53 δολάρια το βαρέλι ενισχύεται σήμερα η τιμή του πετρελαίου, εν αναμονή των λεπτομερειών που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση για το σχέδιο αγοράς τοξικών στοιχείων ενεργητικού από τράπεζες.

Το εν λόγω σχέδιο εκτιμάται ότι θα εξυγιάνει τους ισολογισμούς των αμερικανικών τραπεζών, αφαιρώντας από αυτούς προβληματικά πάγια έως 1 τρισ. δολαρίων, και θα δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία.

Στις 11:51 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχυόταν κατά 64 σεντς στα 52,71 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αυξηθεί νωρίτερα έως τα 52,90 δολάρια – το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 51,84 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 52 σεντς.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν αυξηθεί από τα επίπεδα των 33 δολαρίων, στα οποία είχαν υποχωρήσει τον Δεκέμβριο, εν μέρει λόγω των περικοπών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η διάρκεια του ράλι θα εξαρτηθεί από την αύξηση της ζήτησης για καύσιμα.

Η σημερινή άνοδος των τιμών αποδίδεται και στην αποδυνάμωση του δολαρίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι το αμερικανικό νόμισμα παραμένει ισχυρό.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο για την αγορά τοξικών στοιχείων ενεργητικού θα ανακοινωθεί στις 14:45 (ώρα Ελλάδος) από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Τίμοθι Γκάιθνερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα