Νέο ETF στο Γενικό Δείκτη Χ.Α.

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 13:18
UPD:13:44

Σε συνέχεια της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε ανακοινώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 16 Φεβρουαρίου 2009, η Εθνική Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. πρόκειται να εκδώσει το νέο ETF το οποίο θα παρακολουθεί το Γενικό Δείκτη του Χ.Α.

Η δημιουργία του προϊόντος, καθώς και η έκδοση και διάθεσή του στην ελληνική αγορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2009.

Ο Γενικός Δείκτης Χ.Α. αποτελεί έναν ευρέως γνωστό δείκτη της ελληνικής αγοράς και απεικονίζει την τάση των μετοχών των εισηγμένων εταιριών που διαπραγματεύονται στην Κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. Χρησιμοποιείται δε, ως το βασικό εργαλείο παρακολούθησης της πορείας της Αγοράς του ΧΑ από τους ιδιώτες επενδυτές.

Η αγορά των ETFs στο Χ.Α. ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 με την εισαγωγή ETF που παρακολουθεί τον Δείκτη FTSE/XA-20. Με την έκδοση του νέου ETF εμπλουτίζονται περαιτέρω τα διαθέσιμα προϊόντα που προσφέρει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η διάθεσή των ETFs από το ελληνικό Χρηματιστήριο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής του, να παρέχει περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών προς το επενδυτικό κοινό. Με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες των επενδυτών για μια αγορά με εναλλακτικές επιλογές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αξία των εισηγμένων σε αυτό επιχειρήσεων.

Τα ETFs αποτελούν προϊόν με ιδιαίτερη απήχηση στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της FESE παρά το γεγονός ότι το 2008 υπήρξε μια χρονιά μείωσης της αξίας συναλλαγών των ευρωπαϊκών αγορών, η δραστηριότητα των ETFs σε αυτές τις αγορές παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Τα μερίδια ETFs είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία εκδίδονται από ΑΕΔΑΚ και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. Έχουν δε ως κύριο επενδυτικό σκοπό την αναπαραγωγή της απόδοσης ενός συγκεκριμένου δείκτη.

Αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου, μέσω των Μελών του, όπως ακριβώς οι μετοχές. Τα ETFs αποτελούνται από «καλάθι» μετοχών, διασπείροντας με τον τρόπο αυτό τον επενδυτικό κίνδυνο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα