Τ. Γκάιτνερ: Το κράτος ρισκάρει

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 17:46
UPD:18:16

Το κράτος ρισκάρει με το σχέδιό του για την αγορά των τοξικών παγίων των τραπεζών, αναγνώρισε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η οικονομική κρίση δεν μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς ρίσκο».

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν είμαστε η Σουηδία, και έχουμε ένα περίπλοκο οικονομικό σύστημα», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κράτος ρισκάρει. Δεν μπορεί να επιλυθεί μια οικονομική κρίση χωρίς να ρισκάρει το κράτος», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση του σχεδίου του για την αγορά των τοξικών παγίων των τραπεζών, το οποίο συνδέει στενά την κυβέρνηση με ιδιώτες επενδυτές.

Ο υπουργός επέμεινε ωστόσο στο γεγονός ότι το σύστημα για την αγορά των επισφαλών αυτών παγίων μεταφέρει ένα μέρος του ρίσκου στους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα μετάσχουν, χωρίς να στερήσουν τους φορολογούμενους από ενδεχόμενα οφέλη που μπορεί να έχουν.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν είμαστε η Σουηδία, και έχουμε ένα περίπλοκο οικονομικό σύστημα», τόνισε ο Γκάιτνερ, απαντώντας στους επικριτές του σχεδίου του, οι οποίοι ήθελαν να δουν την κυβέρνηση να αναλαμβάνει τον έλεγχο μεγάλου μεριδίου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως είχε κάνει το σουηδικό κράτος τη δεκαετία του 1990.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα