ΗΠΑ: Καταθέτουν Γκάιθνερ και Μπερνάνκι για την AIG

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 05:57
UPD:09:29

Ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων θα καταθέσουν σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τιμ Γκάιθνερ, και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, για τον χειρισμό της υπόθεσης της ασφαλιστικής εταιρείας AIG.

Οι δύο άνδρες θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών, της οποίας προεδρεύει ο δημοκρατικός βουλευτής Μπάρνεϊ Φράνκ. Κατά την ίδια ακρόαση θα εξετασθεί και ο επικεφαλής της Fed Νέας Υόρκης, Ουΐλιαμ Ντάντλεϊ.

Η επιτροπή προσπαθεί να ρίξει φως στη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την ενίσχυση της ασφαλιστικής εταιρείας με κρατικά κονδύλια τον Οκτώβριο του 2008, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή της.

Την περασμένη εβδομάδα ο ασφαλιστικός κολοσσός προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης και του Κογκρέσου, μετά την αποκάλυψη πως διέθεσε περισσότερα από 165 εκατ. δολάρια για μπόνους σε στελέχη του, την ώρα που το κράτος διέθετε 170 δισ. δολάρια για τη διάσωσή του.

Πολλοί βουλευτές και αναλυτές επέκριναν τον Γκάιθνερ, διότι μολονότι ήταν γνώστης της απόφασης της AIG, λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή της, δεν επενέβη για να αποτρέψει την εταιρεία να την πραγματοποιήσει. Την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε «εξ ολοκλήρου» την ευθύνη για το σκάνδαλο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα