ΠΑΣΟΚ: Το πακέτο των ¤28 δισ. δεν έχει διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 13:54
UPD:15:09

Το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία δίνεται στις τράπεζες, αλλά τελικά δεν διοχετεύεται ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, υποστήριξε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, η πολιτική εκπρόσωπος του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη.

Όπως είπε, από το σύνολο των 28 δισ. ευρώ οι τράπεζες έχουν κάνει μέχρι σήμερα χρήση 9 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών και ανταλλαγής τίτλων του ελληνικού δημοσίου, επισημαίνοντας ότι τον Ιανουάριο του 2009 σημειώθηκε καθαρή μείωση 262 εκατομμυρίων ευρώ της χρηματοδότησής των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Λ. Κατσέλη: Προέχει η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά

Ακούστε τις δηλώσεις της κας. Λ. Κατσέλη

Όπως σχεδιάστηκε το πακέτο των 28 δισ. ευρώ δεν υπάρχει σήμερα καμιά δυνατότητα ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω των διορισμένων επιτρόπων, ούτε να ελέγξει τη χρήση του πακέτου, αλλά ούτε να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, παρατήρησε η κ. Κατσέλη.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιες τρύπες καλύπτουν οι τράπεζες, ποια ανοίγματά τους κλείνουν σε άλλες αγορές και τι τελικά μένει για να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. Όπως από την αρχή είπε το ΠΑΣΟΚ, τα 28 δισ. ευρώ είναι λευκή επιταγή προς τις τράπεζες, ενώ η πραγματική οικονομία βυθίζεται στα ευχολόγια της κυβέρνησης και τις αυστηρές συστάσεις που δήθεν δίνει προς τους τραπεζίτες, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

Αναφερόμενη γενικότερα στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι το μόνο της επίτευγμα είναι να μπει η χώρα μας δυο φορές μέσα σε μια πενταετία σε επιτήρηση. Παράλληλα χαρακτήρισε τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης κοινωνικά άδικα, αλλά και αδιέξοδα, μέτρα που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση και θα βυθίσουν την αγορά σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα