Ρωσία: Αναβολή συνομιλιών με την Ουκρανία για το φ. αέριο

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 14:30
UPD:15:11
EPA/IVAN SEKRETAREV

Επ' αόριστον ανέβαλε η Ρωσία τις διακυβερνητικές συνομιλίες με την Ουκρανία λόγω των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν χθες οι Βρυξέλλες με το Κίεβο για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Σχεδιάζαμε να έχουμε διαβουλεύσεις σε διακυβερνητικό επίπεδο, την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνάντηση του με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Μόσχα. «Χρειάζεται να σκεφτούμε την αναβολή τους. Τέτοιες διαβουλεύσεις μπορούν να λάβουν χώρα μόνον αφού η ρωσική πλευρά αποσαφηνίσει ορισμένα ζητήματα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο επισήμανε ότι το σχέδιο εκσυγχρονισμού του ουκρανικού συστήματος διαμετακόμισης φυσικού αερίου δεν έχει στόχο τη Μόσχα και κάλεσε το μεγαλύτερο γείτονα της Ουκρανίας να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημείωσε ακόμη ότι «ούτε η Ρωσία ούτε η Ευρώπη έχασαν χθες. Απλά, η Ουκρανία υπερασπίστηκε τα εθνικά συμφέροντά της. Η Ρωσία μπορεί και εκείνη να συμμετάσχει σε επενδυτικά προγράμματα, στην ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό».

Χθες, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο δήλωσε ότι η κοινή διακήρυξη Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ουκρανίας και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τη διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού συστήματος διαμετακόμισης φυσικού αερίου «είναι δύσκολο να θεωρηθεί ότι στοχεύουν στην εδραίωση της συνεργασίας ΕΕ και Ρωσίας». Συμπλήρωσε ακόμη ότι αυτές οι εξελίξεις έρχονται σε αντίθεση με τη Συμφωνία Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας, υπονομεύουν τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα