Στίγκλιτζ: Το νέο σχέδιο διάσωσης καταληστεύει τους Αμερικανούς

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 17:14
UPD:25/03/2009 02:07

Το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα να απαλλάξει τις τράπεζες από τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού σημαίνει καταλήστευση των Αμερικανών φορολογουμένων καθώς τους εκθέτει σε υπερβολικό κίνδυνο χωρίς να έχει ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας όσο η οικονομία παραμένει σε αυτά τα επίπεδα, υποστηρίζει ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Σε σημερινή του συνέντευξη στο Reuters, ο νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε ότι το σχέδιο Γκάιτνερ «έχει πολύ σοβαρές αδυναμίες».

Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων ως σωσίβιο για το ενδεχόμενο περεταίρω πτώσης της αγοράς, ενώ σε περίπτωση ανοδικής τάσης, τα οφέλη θα τα αποκομίσουν οι ιδιώτες επενδυτές, τόνισε ο Στίγκλιτζ.

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για καταλήστευση των Αμερικανών πολιτών. Δεν πιστεύω στην επιτυχία του σχεδίου λόγω της οργής των φορολογουμένων που αισθάνονται ότι έχουν φορτωθεί όλες τις ζημιές», πρόσθεσε ο κορυφαίος οικονομολόγος.

Ακόμη και εάν το σχέδιο της κυβέρνησης κατορθώσει να εξυγιάνει μεγάλο τμήμα των τραπεζών από το τοξικό χρέος, είναι πιθανό οι τράπεζες να συνεχίσουν να «μπλοκάρουν» το δανεισμό λόγω του αβέβαιου μέλλοντος της οικονομίας. Ταυτόχρονα, η προοπτική αύξησης της φορολογίας για αποπληρωμή όλων των πακέτων κινήτρων που έχει εκπονήσει η αμερικανική κυβέρνηση θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για τις καταναλωτικές δαπάνες, εκτιμά ο Στίγκλιτζ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα