Industrial & Commercial Bank of China: Ράλι των μετοχών

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 08:36
UPD:08:49

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών σημείωσαν κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές της Industrial & Commercial Bank of China Ltd. μετά τη συμφωνία της μετόχου της, Goldman Sachs Group Inc., να διατηρήσει στην τράπεζα το μερίδιό της για τουλάχιστον ένα ακόμα χρόνο.

Οι μετοχές της ICBC, της πιο κερδοφόρας τράπεζας στον κόσμο, αναρριχήθηκαν έως 12%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 30 Οκτωβρίου, καθώς η Goldman Sachs υποσχέθηκε να διατηρήσει το 80% των περίπου 16,5 δισ. μετοχών της. Μέχρι σήμερα μέσα στο έτος οι μετοχές της ICBC υποχώρησαν 12% στο Χονγκ Κονγκ, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών των έξι τραπεζών που διαπραγματεύονται στην πόλη, εν μέσω εικασιών ότι η Goldman Sachs θα πουλήσει το μερίδιό της αξίας 8,5 δισ. δολαρίων.

Το σημερινό ράλι αύξησε τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας στα 9 δισ. δολ., ίση με περισσότερο του ημίσεων της χρηματιστηριακής αξίας της Citigroup Inc. To μερίδιο της Goldman Sachs στην ICBC αυξήθηκε κατά 870 εκατ. δολάρια.

Η Goldman Sachs συμφώνησε να διατηρήσει το μερίδιό της στην ICBC για ένα ακόμη έτος, έως τις 28 Απριλίου του 2010.

Χθες ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, Μάϊκλ Εβανς, είπε σε συνέντευξη Τύπου της ICBC στο Πεκίνο ότι η αμερικανική εταιρεία δεν πιέζεται να αντλήσει κεφάλαια και δεν βιάζεται να πουλήσει μετοχές της ICBC. Ο Εβανς έκανε αυτά τα σχόλια τη στιγμή που η ICBC ανακοίνωσε κέρδη 16,2 δισ. δολ. για το 2008, τα υψηλ΄τοερα μεταξύ των λοιπών τραπεζών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι μετοχές της ICBC αναρριχήθηκα στα 3,99 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στις 12:29 μ.μ., τοπική ώρα, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Ιανουαρίου. Οι μετοχές της Bank of China Ltd., της τρίτης μεγαλύτερης κινεζικής τράπεζας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας σημείωσαν άνοδο 7,4%. Οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας – της Construction Bank Corp. – σημείωσαν άνοδο 5,7%.

Χθες η ICBC ανακοίνωσε αύξηση 36% των κερδών το 2008, στα επίπεδα ρεκόρ των 110,8 δισ. γιουάν (16,2 δισ. δολ. ΗΠΑ). Το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη σημείωσαν αύξηση 0,5% φθάνοντας στα 18,1 δισ. γιουάν, έναντι μείωσης 59% των κερδών της Bank of China Ltd. και πτώσης 2,1% των μετοχών της Bank of Communications Ltd.

Η American Express Co., με 1,28 δισ. μετοχές της ICBC, ποσοστό 0,38%, είπε χθες ενδέχεται να προχωρήσει σε κάποια πώληση, μετά την λήξη της προθεσμίας στις 28 Απριλίου και στις 20 Οκτωβρίου.

Η Goldman Sachs, η American Express και η Allianz SE αγόρασαν μαζί τον Απρίλιο του 2006 το 8,89% της ICBC μετά την ανακοίνωση της τράπεζας για οκταπλάσια αύξηση των προ φόρων κερδών της το 2005.

Το μερίδιο της ICBC προσέφερε 495 εκατ. δολ. κέρδη στην Goldman Sachs το 2007 και ζημίες 446 εκατ. δολ. το 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα