Νικολά Σαρκοζί: Επί τάπητος το «αφρικανικό χρέος»

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 05:37

Το ζήτημα του «αφρικανικού χρέους» - στην επόμενη σύνοδο της G20 στο Λονδίνο - θα ήθελε να θέσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα από την Μπραζαβίλ, υπό τον όρο ότι οι αφρικανικές χώρες δεν θα χρεωθούν ξανά, αυτήν τη φορά στην Κίνα.

«Έχω την πρόθεση να θέσω στην G20 το ζήτημα του αφρικανικού χρέους εφόσον δεχτείτε ότι εάν ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες ακυρώσουν το χρέος σας δεν θα πρέπει να ξαναχρεωθείτε σε άλλες, υπό όρους ακόμη λιγότερο καλούς σε σχέση με αυτούς που γνωρίσατε στην εποχή μας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην ομιλία του στο κοινοβούλιο του Κονγκό.

«Δεν μέμφομαι κανέναν, όμως η άποψή μου για τη δικαιοσύνη είναι ότι οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους» πρόσθεσε, αναφερόμενος - χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει - στην Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο έχει πολλαπλασιάσει τη χρηματοδότηση, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευαστικών σχεδίων σε πολλές αφρικανικές χώρες, ζητώντας σε αντάλλαγμα πρώτες ύλες.

Ο Σαρκοζί υποσχέθηκε τέλος ότι στη σύνοδο του Λονδίνου θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αφρικανικών χωρών, εκτιμώντας ότι η Αφρική μπορεί να συμβάλλει στην αναγέννηση της παγκόσμιας οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα