Σερβία: Δέσμευση ξένων τραπεζών για παραμονή στη χώρα

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009 10:42

Δέκα από τις μεγαλύτερες τράπεζες ξένων συμφερόντων της Σερβίας δεσμεύτηκαν να παραμείνουν στη χώρα, στηρίζοντας τις τοπικές δραστηριότητες τους. Οι τράπεζες που υπέγραψαν το σχετικό σύμφωνο είναι οι: Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen International, Hypo Alpe-Adria, Bank Austria, Societe Generale και η Volksbank International.

«Εισήλθαμε στη σερβική αγορά ως στρατηγικοί επενδυτές και συμβάλαμε στη μετάβασή της σε μια αγορά ανοικτή» αναφέρεται στο σχετικό σύμφωνο των τραπεζών που συνεχίζουν, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το σύμφωνο να έχουν εμπιστοσύνη στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

«Έχουμε επίγνωση πως είναι προς το συλλογικό συμφέρον μας, αλλά και προς το συμφέρον της Σερβίας, όλοι εμείς να συνυπογράψουμε τη συντονισμένη δέσμευση για να διατηρήσουμε την συνολική έκθεση μας στη Σερβία» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των τραπεζών, που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έπειτα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Βιένη.

Οι 10 τράπεζες σχεδιάζουν να κάνουν συγκεκριμένη δέσμευση εντός των επόμενων εβδομάδων για τη διατήρηση της παρουσίας τους στη Σερβία, παρέχοντας παράλληλα κεφαλαιακή στήριξη στις τοπικές θυγατρικές τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης ενός «πακέτου» εξισορρόπησης του ισοζυγίου πληρωμών για τη Σερβία σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. «Καλωσορίζουμε αυτή τη σημαντική ανάπτυξη η οποία θα διασφαλίσει ότι η Σερβία μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και υποχρεώσεις και να διασφαλίσει τη μακροοικονομική της σταθερότητα» αναφέρεται, εξάλλου, στην ανακοίνωση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΔΝΤ και με τη συμμετοχή - εκτός των εκπροσώπων των ξένων τραπεζών - του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα