ΟΟΣΑ: Στο 10% η ανεργία σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Συρρίκνωση του ΑΕΠ των χωρών - μελών κατά 4,3%
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009 14:15
UPD:14:21

Στην εκτίμηση ότι η ανεργία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το 2009 θα ανέλθει στο 10%, καθώς και ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση οδηγεί σε συρρίκνωση της οικονομίας των χωρών -μελών του ΟΟΣΑ, προέβη ο γγ του διεθνούς οργανισμού Ανχελ Γκουρία.

Σε συνέντευξή του σε ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι ο οργανισμός θα δημοσιοποιήσει αύριο τις τελευταίες εκτιμήσεις του, σύμφωνα με τις οποίες το συνολικό ΑΕΠ των τριάντα χωρών-μελών του θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4,2% με 4,3%. Η προηγούμενη σχετική πρόβλεψη του ΟΟΣΑ έκανε λόγο για συρρίκνωση 0,3%.

O γγ του διεθνούς οργανισμού Ανχελ Γκουρία.

«Ενα μετριοπαθές πακέτο τόνωσης της οικονομίας δεν επαρκεί, λόγω του ότι η πτωτική στροφή, η ύφεση ήταν πολύ βαθύτερη και η χορήγηση δανείων πολύ δυσκολότερη από ό,τι πιστεύαμε. Κατά συνέπεια, χρειαζόμαστε περισσότερα για να εξέλθουμε από την ύφεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ελάχιστες ημέρες πριν από τη σύνοδο της G20 στο Λονδίνο και καθώς οι ΗΠΑ καλούν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δαπανήσουν περισσότερο σε πακέτα τόνωσης της οικονομίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ σχολίασε ότι «ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, πιέζουν πολύ επειδή καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια. Οι Κινέζοι καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια. Δεν μπορούν να κουβαλήσουν στην πλάτη τους όλους. Χρειάζονται να κάνει ο καθένας το ίδιο».

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιστέκονται στις αμερικανικές εκκλήσεις, καθώς επί χρόνια καταβάλλουν προσπάθειες για έλεγχο των δημοσιονομικών των χωρών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα