Γκάιτνερ: «Κάποιες τράπεζες χρειάζονται μεγάλες ενισχύσεις»

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009 15:25
REUTERS /BRENDAN SMIALOWSKI

Ορισμένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα χρειάζονται τεράστιες κρατικές ενισχύσεις εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του ABC News.

«Μερικές τράπεζες θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες βοήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκάιτνερ.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το πιο δαπανηρό σχέδιο ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ιστορία, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ανησυχίες των φορολογουμένων σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η διάσωση των τραπεζών.

Με το Κογκρέσο να έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση περίπου του 80% του «πακέτου» των 700 δισ. δολαρίων, η κυβέρνηση Ομπάμα επιθυμεί να αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» για χορήγηση νέων κεφαλαίων.

Ο Γκάιτνερ τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει περί τα 135 δισ. δολάρια στο ταμείο οικονομικής σταθερότητας, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει αν θα ζητήσει επιπρόσθετα κεφάλαια.

Ο Αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε αυτόν το μήνα σχέδιο στήριξης των εγχώριων τραπεζών, μέσω συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για την εξαγορά «τοξικού» ενεργητικού. Όπως υπογράμμισε στο ABC, το πρόγραμμα αυτό θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα βγουν από την κρίση «καθαρότερες» και «ισχυρότερες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα