HΠΑ: Αυστηρές προϋποθέσεις για βοήθεια σε GM, Chrysler

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009 21:18

H GM και η Chrysler θα έχουν άλλη μία τελευταία ευκαιρία να ανασυγκροτηθούν, ειδάλλως θα χάσουν την κυβερνητική υποστήριξη, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν μία σειρά αλλαγές.

Η GM, η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, έχει χρονικό περιθώριο 60 ημερών για να επιτύχει νέες συμφωνίες με τα συνδικάτα και τους πιστωτές για να επιστρέψει στην κερδοφορία. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος έκρινε ότι η τρίτη σε μέγεθος αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η Chrysler, αδυνατεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Η εταιρία έχει χρονικό περιθώριο 30 ημερών να φθάσει σε συμφωνία συνεργασίας με την ιταλική Fiat, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου της αμερικανικής.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε διαβεβαιώσεις ότι στόχος του είναι να μην αφήσει την αυτοκινητοβιομηχανία να καταρρεύσει. "Δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε απλώς να εξαφανιστεί η αυτοκινητοβιομηχανία μας . Όμως δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να συγχωρούμε τις κακές αποφάσεις. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξαρτάται η επιβίωση της αυτοκινητοβιομηχανίας μας από την χωρίς τέλος ροή δολαρίων από τα χρήματα των φορολογουμένων", πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι η επιβίωση των εταιριών απαιτεί θυσίες και από τους συνδικαλιστές, τους πωλητές και τους πιστωτές. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλίσει τη ρευστότητα που χρειάζονται οι δύο εταιρίες μέχρι το περιθώριο που τους έχει δοθεί, αλλά πρόσθεσε ότι μένει ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί πτώχευση από μία, ή και από τις δύο εταιρίες, εφόσον δεν καταφέρουν να λάβουν μέτρα για την ανασυγκρότησή τους, σύμφωνα με το κεφάλαιο 11 της αμερικανικής νομοθεσίας για τις πτωχεύσεις.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, η General Motors ανακοίνωσε ότι θα κάνει "οποιαδήποτε βήματα" είναι απαραίτητα για την ανοικοδόμησή της, στα οποία περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο να κηρύξει πτώχευση.

Ο νέος επικεφαλής της εταιρίας, Φριτζ Χέντερσον, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Ρικ Ουάγκονερ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρία αντιμετωπίζει "σημαντικές προκλήσεις", αλλά "δεσμεύεται απολύτως να ολοκληρώσει με επιτυχία την ανασυγκρότηση της GM".



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα