Βουλγαρία: Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 07:55

Η σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πιέσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στη βουλγαρική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οικονομικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, με τη συμμετοχή του υπουργού των Οικονομικών, Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Το φόρουμ διοργανώθηκε από την ημερήσια εφημερίδα «Pari» με τη συμμετοχή εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης, των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των τραπεζών, αλλά και επιχειρηματιών.

Κατά την άποψη που έχει διαμορφωθεί στο βουλγαρικό υπουργείο των Οικονομικών, η σύμπραξη της ιδιωτικής και της δημόσιας πρωτοβουλίας, μπορεί να προωθήσει ουσιαστικά την υλοποίηση επενδύσεων σε αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας, σε μία περίοδο, κατά την οποία οι διαθέσιμες από τον κρατικό προϋπολογισμό δαπάνες, είναι περιορισμένες.

Το αναφερόμενο υπουργείο, έχει προχωρήσει από το 2004, στη συγκρότηση ειδικής διεύθυνσης, η οποία λειτουργεί ως ειδικό κέντρο για τη συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά και τεχνογνωσίας σε θέματα συνεργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού κεφαλαίου, επί τη βάσει της εμπειρίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. Το κέντρο αυτό, έχει ήδη επεξεργαστεί στοιχεία από την πρακτική που εφάρμοσαν στο συγκεκριμένο θέμα, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, αλλά και αρκετές χώρες, οι οποίες εισήλθαν στην Ε.Ε., κατά τα τελευταία χρόνια. Η επεξεργασία των στοιχείων αυτών, δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα της σύμπραξης μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού κεφαλαίου, εξαρτάται άμεσα, από την εφαρμογή συγκεκριμένου νομικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τη συνεργασία του δημοσίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τραπεζών και φυσικά των επιχειρηματιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα