Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται από την επιστημονική κοινότητα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις εν όψει της συνόδου κορυφής του G20 στο Λονδίνο προκειμένου οι παγκόσμιοι ηγέτες να δώσουν προτεραιότητα στις κλιματικές αλλαγές και να αναλάβουν «πράσινες» δεσμεύσεις στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων που θα λάβουν για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Λονδίνο μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος του G20 το Σαββατοκύριακο, στο οποίο γίνεται πολύ περιορισμένη αναφορά στις κλιματικές αλλαγές και δεν διευκρινίζει πόσο «πράσινο» θα είναι το πακέτο κινήτρων ύψους 2 τρισ. δολαρίων που ετοιμάζονται να εκπονήσουν οι παγκόσμιοι ηγέτες.
Θορυβημένος από τις τελευταίες εξελίξεις, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Mελετών Goddard της NASA δήλωσε στον Guardian: «Εάν αυτό είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν, το κήρυγμά τους ότι “ο πλανήτης κινδυνεύει” δεν είναι παρά κούφια λόγια».
Την έντονη ανησυχία του σχετικά με τη μη ανάληψη δεσμεύσεων για οικονομίες με χαμηλές εκπομπές CO2, εξέφρασε και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργίας της Βρετανίας, Δρ. Ρόμπερτ Γουάτσον. «Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα [στην ανάκαμψη με χαμηλότερες εκπομπές]. Απ’ ό,τι φαίνεται, όλοι επικεντρώνονται στη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη και στην αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου ρυθμιστικού πλαισίου του τραπεζικού τομέα. Δεν άκουσα τίποτα που να παραπέμπει στο ότι η πράσινη ανάκαμψη και οι κλιματικές αλλαγές περιλαμβάνονται στη βασική ατζέντα».
Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι θεωρούν πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της συνόδου η Κίνα να λάβει ένα σαφές μήνυμα από χώρες όπως η Ν. Αφρική, το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ ότι δεσμεύονται ομόφωνα να επιληφθούν των κλιματικών αλλαγών και ότι η Κίνα δεν θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση εάν δρομολογήσει μια ανάκαμψη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.