Σφίγγει ο κλοιός για τους φορολογικούς παραδείσους

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 12:45

Σκληραίνει τη στάση της έναντι των φορολογικών παραδείσων η Βρετανία εν όψει τη συνόδου των G20, στη διάρκεια της οποίας οι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να λάβουν περιοριστικά μέτρα για τους φορολογικούς παραδείσους.

O επικεφαλής της Υπηρεσίας Φόρων και Δασμών, Ντέιβ Χάρνετ, μετέβη χθες στη Βέρνη προκειμένου να αποσπάσει τη δέσμευση της ελβετικής κυβέρνησης για περεταίρω συνεργασία στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο της Γαλλίας βρέθηκε χθες το Λιχτενστάιν όπου οι υπεράκτιες δραστηριότητες των πολυεθνικών τραπεζικών ομίλων μπήκαν στο μικροσκόπιο, μετά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε τρεις τράπεζες για φοροδιαφυγή μέσω λογαριασμών που διατηρούσαν στο κρατίδιο.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει ήπια στάση, προσφέροντας μερική αμνηστία στους Βρετανούς που διατηρούν λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν οικειοθελώς. Περιορισμένα μόνο πρόστιμα προτίθεται να επιβάλλει η Βρετανία στους λογαριασμούς που περιέχουν στοιχεία ενεργητικού αξίας 1-3 δισ. λιρών.

Το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν έχει στοχοποιηθεί, επίσης, από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οι προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ για καταχώριση του Λιχτενστάιν, της Ελβετίας και του Μονακό σε «μαύρη λίστα» και επιβολή κυρώσεων ανάγκασε τους φορολογικούς παραδείσους να κάμψουν τις πολιτικές τους περί εχεμύθειας και να υποκύψουν στην ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων.

Πηγή: The Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα