Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σύνοδο του G20

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 15:35
UPD:18:58

Τι είναι το G20;

Πρόκειται για 20 από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου, που μαζί συγκεντρώνουν το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ομάδα δημιουργήθηκε μετά την ασιατική οικονομική κρίση του 1999, με σκοπό την συζήτηση θεμάτων που αφορούν στη διεθνή συνεργασία, κυρίως στο χρηματοοικονομικό τομέα. Η σύνοδος του Λονδίνου διοργανώνεται στο Λονδίνο καθώς η Βρετανία έχει αναλάβει φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία της ομάδας. Τα μέλη της δεν εκπροσωπούν ακριβώς τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – για παράδειγμα το Ιράν και η Ταϊβαν απουσιάζουν, ενώ η Ισπανία, η Ολλανδία και η Πολωνία περιλαμβάνονται μόνο ως μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, «δεν υπάρχουν επίσημα κριτήρια για να γίνει κανείς μέλος του G20 και η σύνθεσή του έχει παραμείνει αμετάβλητη από τότε που συστάθηκε. Δεδομένων των στόχων του G20, θεωρήθηκε σημαντικό να συμπεριληφθούν χώρες και περιοχές με συστημική σημασία για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα».

Ποιες χώρες συμμετέχουν στη σύνοδο;

Οι χώρες του G20 που συμμετέχουν στη σύνοδο του Λονδίνου είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ποιοι είναι οι στόχοι της συνόδου του Λονδίνου;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της Βρετανίας, η ατζέντα της συνόδου έχει τρεις στόχους:

1. Συμφωνία των ηγετών πάνω σε συντονισμένες ενέργειες με σκοπό την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

2. Μεταρρύθμιση και βελτίωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.

3. Μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο οικοδεσπότης Γκόρντον Μπράουν έχει θέσει τον εξής ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο: τον επανασχεδιασμό του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Χρειαζόμαστε ένα νέο Νιου Ντιλ ώστε η παγκόσμια οικονομία να μπορέσει όχι μόνο να ανακάμψει, αλλά και το τραπεζικό σύστημα να βασιστεί σε σωστές αξίες», όπως έχει πει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι «συντονισμένες ενέργειες για την τόνωση της οικονομίας» μεταφράζονται σε δημοσιονομικά μέτρα, όπως η αύξηση των δημοσίων δαπανών και σε νομισματικά, όπως η μείωση των επιτοκίων. Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, αφού οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν θέλουν να εφαρμόσιυν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Η μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος θα έχει σκοπό την καλύτερη επιτήρηση και ρύθμιση των αγορών και των τραπεζών, καθώς η ελλειπής παρουσία τους ευθύνεται κατά πολλούς για την παρούσα κρίση. Τέλος, στη συζήτηση για τους διεθνείς οργανισμούς θα θιγούν θέματα όπως η ανάγκη αναχρηματοδότησής τους, αλλά και αναβάθμισης του ρόλου εντός τους αναδυόμενων οικονομιών.

Θα επιτευχθούν οι στόχοι;

Οι προσδοκίες για την επίτευξη μιας σημαντικής συμφωνίας είναι πολύ χαμηλές, τη στιγμή μάλιστα που οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι τόσο φιλόδοξοι. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι το πιο πιθανό είναι ότι το ανακοινωθέν που θα βγει στο τέλος της συνόδου δεν θα περιέχει πολλά παραπάνω από μερικές γενικόλογες διαπιστώσεις και δεσμεύσεις, όπως εξάλλου συμβαίνει συνήθως σε παρόμοιες συνόδους.

Τα πρώτα ρήγματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Το ζήτημα της τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας μέσω περαιτέρω «ενέσεων» δημόσιου χρήματος έχει διχάσει τους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο, με τον Μπαράκ Ομπάμα να εμφανίζεται υπέρ και τους Ευρωπαίους να εμφανίζονται κατά, φοβούμενοι τις επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος τους. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μάλιστα έχει απειλήσει με αποχώρηση, λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί «ψεύτικους συμβιβασμούς».

Πάντως, παρόλο που οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, τόσο στο σύστημα επιτήρησης του συστήματος όσο και στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, είναι απίθανο να αποφασιστούν στη σύνοδο, ενδέχεται να συμφωνηθούν οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα βασιστούν.

Αναμένονται αναταραχές;

Η βρετανική αστυνομία περιγράφει την επιχείρηση αστυνόμευσης του Λονδίνου κατά τη σύνοδο του G20 ως μία από τις πλέον εκτεταμένες, δύσκολες και σύνθετες που έχει αναλάβει ποτέ, καθώς η βρετανική πρωτεύουσα φιλοξενεί τους κορυφαίους ηγέτες του κόσμου, ενώ συγχρόνως αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις, την ώρα που η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει ξεσηκώσει διάφορες ομάδες διαμαρτυρίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σάιμον Ο’Μπράιεν της Σκότλαντ Γιαρντ δήλωσε ότι αναμενόταν «ένα επίπεδο δραστηριότητας χωρίς προηγούμενο». Αντιπολεμικές οργανώσεις και οργανώσεις κατά τις κλιματικής αλλαγής αναμένεται να διαδηλώσουν, ενώ η αστυνομία που παρακολουθεί τη δραστηριότητα ομάδων στο διαδίκτυο περιμένει την επανεμφάνιση ομάδων παρόμοιω ν με αυτές που είχαν μετάσχει στις διαδηλώσεις της Γένοβας το 2001 και υπάρχουν φόβοι για βίαια επεισόδια. Ωστόσο η Σκότλαντ Γιαρντ είναι αποφασισμένη να αποφύγει τις σκηνές που είχαν εκτυλιχθεί τότε, όταν οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών είχαν καταλήξει στο θάνατο ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Πόσο καλά οχυρωμένο είναι το Λονδίνο απέναντι στο ενδεχόμενο βίαιων διαδηλώσεων;

Υπολογίζεται ότι στους δρόμους του Λονδίνου βρίσκονται ήδη 5.000 αστυνομικοί, ενώ έχουν κατανεμηθεί 84.000 εργατοώρες για την πραγματοποίηση της επιχείρησης. Όλες οι άδειες των αστυνομικών για την Τετάρτη και την Πέμπτη έχουν ακυρωθεί. Η επιχείρηση κόστισε 7,5 εκατ. στερλίνες.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις του Σίτι έχουν συμβουλεύσει τους υπαλλήλους τους να διατηρησουν χαμηλό προφίλ αυτές της ημέρες, καθώς μπορεί να αποτελέσουν στόχο. Τους έχουν συστήσει να μην προκαλέσουν με το ντύσιμό τους (πολλοί εμφανίστηκαν χωρίς κοστούμια), να ακυρώσουν περιττές συναντήσεις και να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό εισόδων και εξόδων τους από τα κτίρια όπου εργάζονται.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα