ΓΣΕΕ: Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 06:00
UPD:17:59
EUROKINISSI /Β. ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Μαζική ήταν σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις η συμμετοχή των εργαζομένων στην εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη με κεντρικό αίτημα την προστασία της απασχόλησης.

Λόγω της απεργίας σημειώθηκαν ματαιώσεις πτήσεων, ενώ κλειστές παρέμειναν πολλές τράπεζες και σχολεία. Υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία υπολειτούργησαν.

Η συμμετοχή ήταν καθολική, δήλωσε στο Reuters ο κ. Στάθης Ανέστης, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ. "Οι εργαζόμενοι απαιτούν αλλαγή πολιτικής. Την κρίση να την πληρώσουν αυτή που τη δημιούργησαν και όχι οι εργαζόμενοι".

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται μόνο πτήσεις εκτάκτου ανάγκης. Η Ολυμπιακή ακύρωσε 140 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού και η Aegean 50 πτήσεις εσωτερικού.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έκανε λόγο για ''μήνυμα των εργαζομένων ότι δεν θα φορτωθούν την κρίση που άλλοι δημιούργησαν''.

Γ. Παναγόπουλος: Απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδότες η πάνδημη συγκέντρωση

Γ. Παναγόπουλος: Απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδότες η πάνδημη συγκέντρωση

Αναφερόμενος στη σύνοδο του Λονδίνου, αλλά και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι αν οι αγορές κατέρρευσαν δεν θα πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσουν και οι ζωές μας.

Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι οι εργοδότες χρησιμοποιούν την κρίση για να υπερασπίσουν τα κέρδη τους αποδομώντας τις εργασιακές σχέσεις και αμφισβητώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να στήσουν μπλόκο στις απολύσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, μπλόκο στις διαθεσιμότητες, μπλόκο στις υποχρεωτικές άδειες, ενώ προειδοποίησε καταλήγοντας ότι οι άδικες πολιτικές όταν δεν αλλάζουν ανατρέπονται.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με άλλοθι τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων καταργεί όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τουλάχιστον 150.000 εργάζονται με'' μπλοκάκι'' στο χώρο του Δημοσίου.

Σχετικά με τη χθεσινή απεργία ο κ. Παπασπύρος έκανε λόγο για αφετηρία ενός νέου τύπου αγώνος με άμεσο στόχο αλλαγής πολιτικής, αλλαγή πορείας τώρα.

Ο κ. Παπασπύρος κάλεσε το σύνολο της κοινωνίας να αντιμετωπίσει την κρίση με τρόπο που θα αφήνει ανοικτό ένα μέλλον δικαιωμάτων και κάλεσε επίσης σε ενότητα τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

"Οι έλληνες εργαζόμενοι, η νεολαία της πατρίδας μας ενώνει τη φωνή της με τους εργαζόμενους και τη νεολαία που διαδηλώνουν στο Λονδίνο, στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις του κόσμου. Ενώνει τη φωνή της με οργή, διαμαρτυρία και αγανάκτηση για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης που δημιούργησαν οι αχόρταγοι τραπεζίτες και το αδηφάγο μεγάλο κεφάλαιο", δήλωσε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Ν. Χουντής.

"Ταυτόχρονα, με τους αγώνες τους, οι εργαζόμενοι δίνουν ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι με την ενότητα και τις αγωνιστικές τους προσπάθειες μπορούν να φέρουν τα πάνω, κάτω".

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα