Μέτρα κατά παράνομων εισαγωγών - ελληνοποιήσεων κρέατος

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 14:58

Νέα μέτρα για την πάταξη των παράνομων εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων κρέατος λαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τρεις υπουργικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή της καταγωγής - προέλευσης του κρέατος, η αναγραφή της καταγωγής-προέλευσης του πωλούμενου κρέατος, του είδους και της ποσότητας στις ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών ολόκληρης της χώρας, καθώς και η τήρηση, μηνιαίου ισοζυγίου αγορών και πωλήσεων βοείου, χοίρειου και αιγο-πρόβειου κρέατος. Επίσης, θεσμοθετείται η χρήση της προαιρετικής ένδειξης «Ελληνική εκτροφή άνω των 5 μηνών» στο βόειο-μοσχαρίσιο κρέας επιπλέον των υποχρεωτικών ενδείξεων.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης έκανε λόγο για μέτρα στήριξης των Ελλήνων κτηνοτρόφων, εξυγίανσης του κυκλώματος εμπορίας κρεάτων και προστασίας της υγείας των καταναλωτών.

Σ. Χατζηγάκης: 3 μέτρα για την πάταξη των παράνομων εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων κρέατος

Σ. Χατζηγάκης: 3 μέτρα για την πάταξη των παράνομων εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων κρέατος

Αναλυτικά το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων:

Α. Με την Κοινή Υπουργική απόφαση «Αναγραφόμενα στοιχεία σχετικά με την καταγωγή - προέλευση του κρέατος στις ετικέτες ζυγιστικών μηχανών κατά τη λιανική πώληση κρέατος και μέτρα ελέγχου επιχειρήσεων πώλησης κρέατος» προβλέπονται:

1. Η υποχρέωση κατοχής και λειτουργίας ζυγιστικής μηχανής, η οποία εκδίδει αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες, από τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα λιανικής πώλησης με τμήμα κρεοπωλείου και όσους ασχολούνται με την εμπορία κρέατος, σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως πληθυσμού του οικείου Δήμου ή Κοινότητας της έδρας της επιχείρησης..

2. Η υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών, εκτός των άλλων και της καταγωγής -προέλευσης του πωλούμενου κρέατος.

3. Η τήρηση των στοιχείων του διακινούμενου κρέατος για 3 μήνες από τη ημερομηνία πώλησης του κρέατος.

4. Η αναγραφή της καταγωγής - προέλευσης του κρέατος σε όλα τα εμπορικά έγγραφα που το συνοδεύουν καθώς και κατά την επισήμανση.

5. Οι διαδικασίες ελέγχου των προβλεπόμενων στην παρούσα ΚΥΑ.

6. Η σύσταση και λειτουργία, για τον παραπάνω λόγο, κλιμακίων ελέγχου, στην κεντρική υπηρεσία του Υπ.Α.Α.Τ. και σε κάθε Ν.Α., τα οποία θα διενεργούν επιτόπιους έκτακτους ελέγχους σε κάθε υπόχρεο.

7. Οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων των παραβατών.

Β. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων βοείου, χοίρειου και αιγοπρόβειου κρέατος, μέτρα ελέγχου της παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας των κρεάτων αυτών καθώς και καθορισμός των υπόχρεων καταβολής ειδικής εισφοράς κρέατος» προβλέπονται:

1. Η υποχρεωτική τήρηση, κάθε μήνα, ισοζυγίου αγορών και πωλήσεων από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία, διακίνηση τεμαχισμό και τυποποίηση βόειου, χοίρειου και αιγοπρόβειου κρέατος καθώς και στην παρασκευή κρεατοσκευασμάτων από τα κρέατα αυτά και την αποστολή τους, υποχρεωτικά, στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.).

2. Τα σφαγεία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων σφαγών, στο οποίο αναγράφεται η χώρα γέννησης των ζώων προς σφαγή και ο κωδικός εκτροφής τους.

3. Η υποχρέωση αναγραφής της καταγωγής - προέλευσης του κρέατος στα εμπορικά έγγραφα που συνοδεύουν το κρέας και στις συσκευασίες όλων των τελικών προϊόντων που διατίθενται για κατανάλωση και περιέχουν κρέας ως πρώτη ύλη.

4. Οι διαδικασίες ελέγχου εφαρμογής της παρούσας ΚΥΑ και η σύσταση και λειτουργία, για το λόγο αυτό, κλιμακίων ελέγχου στον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. τα οποία διενεργούν επιτόπιους, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους σε όλες τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις.

5. Οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες.

6. Η διαδικασία καταβολής της ειδικής εισφοράς (0,2% στην ανά κιλό αξία όλων των ειδών κρέατος) στο κρέας, εγχώριο και εισαγόμενο, υπέρ του ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ., από τους πρώτους αγοραστές κρέατος, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες των πραγματοποιούμενων ελέγχων.

Γ. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Χρήση της προαιρετικής ένδειξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΜΗΝΩΝ» στο βόειο-μοσχαρίσιο κρέας επιπλέον των υποχρεωτικών ενδείξεων και καθορισμός τελών χρήσης της ένδειξης αυτής, προβλέπονται:

1. Ο καθορισμός των ελάχιστων απαιτήσεων για την αναγραφή στις προαιρετικές ενδείξεις της ετικέτας βοείου και μοσχαρίσιου κρέατος, επιπλέον των υποχρεωτικών ενδείξεων και της ένδειξης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΜΗΝΩΝ», προκειμένου να διαχωριστεί αυτή η κατηγορία από τα καθαρά εισαγόμενα σφάγια και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων αυτών έπ’ ωφελεία των ελλήνων βοοτρόφων.

2. Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις ένταξης μιας βοοτροφικής μονάδας στο καθεστώς αυτό.

3. Η διαδικασία παρακολούθησης του συστήματος της ανωτέρω προαιρετικής ένδειξης.

4. Η καταβολή από κάθε βοοτροφική εκμετάλλευση που εντάσσεται στο παρόν καθεστώς, τέλους εγγραφής στον ειδικό κατάλογο του Υπ.Α.Α.Τ., τέλους ανανέωσης εγγραφής και ετήσιο τέλους ελέγχου καθώς επίσης και οι διαδικασίες είσπραξης, απόδοσης και χρήσης των τελών αυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα