PwC: Υπέρ των κυβερνητικών παρεμβάσεων οι CEOs

Τρίτη, 07 Απριλίου 2009 11:12
UPD:11:16

Αποτελεσματικότερη ηγεσία, βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και κυβέρνησης και εξυπνότερη ρύθμιση με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία ζητούν οι CEOs, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC).

Όπως προκύπτει από την εν λόγω έκθεση, οι CEOs είναι πολύ απαισιόδοξοι όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές και προβλέπουν ότι θα υπάρξει αργή, βαθμιαία οικονομική ανάκαμψη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων ζητούν από τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν θεσμούς, τακτικές και μηχανισμούς συνεργασίας κατάλληλους για την παγκόσμια ροή κεφαλαίου, γνώσεων, εργασίας, αγαθών, υπηρεσιών και πληροφοριών.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να αποτελέσουν δίοδο για τη μελλοντική ανάπτυξη, καθοδηγώντας τις οικονομίες τους μέσα από την υπάρχουσα οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα χαράσσουν την πορεία τους. Απαιτούνται ισχυρότεροι μηχανισμοί που θα μετριάσουν το παγκόσμιο ρίσκο, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και της ανάληψης σημαντικότερων ρόλων από τη G20 ως φόρουμ λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Jan Sturesson, Global Government Leader της PricewaterhouseCoopers.

Στη μελέτη επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι κυβερνήσεις των κρατών θα πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στις απόψεις των τοπικών και εθνικών τους κοινοτήτων και σε εκείνες της διεθνούς κοινότητας. Πολλοί οργανισμοί, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου, πρέπει να αναπτύξουν δράση περισσότερο ως παγκόσμιοι οργανισμοί παρά ως οργανισμοί προώθησης εθνικών συμφερόντων, τονίζεται.

Επίσης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις πιο γρήγορα, σε ένα πιο περίπλοκο περιβάλλον. Έτσι, απαιτούνται ευέλικτοι μηχανισμοί διαχείρισης, οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στην ταχύτητα και στην πολυπλοκότητα λήψης μίας απόφασης στην παγκόσμια οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα