Προειδοποίηση Σόρος για τράπεζες - «ζόμπι»

Τρίτη, 07 Απριλίου 2009 15:38
REUTERS

Ανάκαμψη το 2010 «βλέπει» ο Σόρος

Για τράπεζες που κινδυνεύουν να γίνουν «ζόμπι» μίλησε ο διακεκριμένος επενδυτής Τζορτζ Σόρος αναφερόμενος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν διασωθεί από το κράτος και «ρουφούν το αίμα» της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής δεν αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας νωρίτερα από τον επόμενο χρόνο και προειδοποιεί ότι η πρόσφατη άνοδος στα παγκόσμια χρηματιστήρια είναι «ένα ράλι της αμυντικής αγοράς».

Το κλειδί της ανάκαμψης σύμφωνα με τον κ. Σόρος είναι η εξυγίανση του «κατά βάση αφερέγγυου» τραπεζικού συστήματος και της αγοράς κατοικίας. Κατά τη γνώμη του, το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για απαλλαγή των τραπεζών από τους τοξικούς τίτλους δεν είναι αρκετό για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και την αποκατάσταση της αγοράς δανείων.

«Έχουμε δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία οι τράπεζες θα καταφέρουν μεν να βγουν από το τούνελ, αλλά με αυτό τον τρόπο θα γείρουν την πλάστιγγα προς το μέρος τους», υποστηρίζει ο Σόρος. «Αντί να τονώσουν την οικονομία, οι τράπεζες αυτές θα “ρουφήξουν” τα κέρδη από την πραγματική οικονομία για να διατηρηθούν ζωντανές», συμπληρώνει ο κορυφαίος Αμερικανός επενδυτής.

Πηγή: The Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα