Βουλιάζει στην κρίση η Ανατ. Ουκρανία

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 16:06
UPD:16:09

Λίγες περιοχές της Ευρώπης έχουν πληγεί από την κρίση όσο το βιομηχανικό κέντρο της ανατολικής Ουκρανίας, παρατηρούν οι New York Times.

Η περιοχή Ντόνετσκ φιλοξενεί γιγάντιες βιομηχανίες παραγωγής χάλυβα και μετάλλων –ένας κλάδος που έχει υποστεί ισχυρούς κλυδωνισμούς από την κάθετη πτώση των παραγγελιών και την υποχώρηση των τιμών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ilyich Metallurgical Combine, η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα της Ουκρανίας. Οι 50.000 εργαζόμενοί της είδαν το μισθό τους να μειώνεται κατά 30% για αποφυγή των απολύσεων, ενώ η εταιρεία λειτουργεί σήμερα χρησιμοποιώντας τη μισή της δυναμικότητα. Το Μάρτιο οι παραγγελίες ήταν ισχνές, ενώ τον Απρίλιο αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Οι παραγγελίες για χάλυβα –για την κατασκευή αυτοκινήτων, πλοίων ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό– έπεσε σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η τιμή του ημικατεργασμένου χάλυβα έχει κάνει βουτιά από τα 1.000 στα 250 δολάρια ανά τόνο.

Παράλληλα, έντονες ανησυχίες εγείρει η ραγδαία αύξηση της ανεργίας στην περιοχή. «Κανείς δεν θέλει έναν ανεξέλεγκτο όχλο στους δρόμους», δήλωσε ο Yevgeny Shendrik, αναπληρωτής διευθυντής της περιφερειακής ομοσπονδίας συνδικάτων του Ντόνετσκ. Τα επίσημα στοιχεία υποδηλώνουν διπλασιασμό της ανεργίας στην πόλη τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ οι αρχές έχουν βάσιμες υποψίες ότι το ένα τρίτο των 1,2 εκατ. καταγεγραμμένων εργαζομένων λαμβάνουν ένα ποσοστό μόνο από τον τυπικό μισθό τους.

Παρότι τα στατιστικά στοιχεία στην Ουκρανία είναι τόσο ζοφερά όσο και το μέλλον της, υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη υποχώρηση της ουκρανικής αγοράς έχει βοηθήσει τη χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική μετά την υποτίμηση του νομίσματός της.

«Η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο λένε», τονίζει ο Eugene Cherviachenko, αναλυτής των κλάδων μετάλλων και των ορυκτών της Concorde Capital που εδρεύει στο Κίεβο. «Η Ουκρανία έχει τεράστιους φυσικού πόρους, ακριβώς ό,τι χρειάζεται για την παραγωγή χάλυβα», συμπληρώνει ο αναλυτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα