Ιαπωνία: Εν αναμονή νέου «πακέτου» για τη στήριξη της οικονομίας

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2009 12:16
UPD:12:21
EPA/FRANCK ROBICHON

Σχέδιο 15,4 τρισ. γιεν (154 δισ. δολ.) για τη στήριξη της ιαπωνικής οικονομίας, η οποία οδεύει προς τη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενδεχομένως να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός της χώρας Τάρο ¶σο.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg News, το κυβερνών κόμμα πρόκειται να προτείνει δαπάνες που θα αναλογούν περίπου στο 3% του ΑΕΠ και θα κατευθυνθούν στους τομείς του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης, της υγείας. Επίσης, θα προτείνει μέτρα για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το τρίτο «πακέτο» οικονομικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο ¶σο από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιαπωνίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το συνολικό ύψος των μέτρων αναμένεται να φτάσει, έτσι, στα 25 τρισ. γιεν.

Ο ¶σο, αντιμέτωπος με εκλογές φέτος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής σχεδίων διάσωσης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20 την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ικανότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης να αναζωογονήσει την οικονομία περιορίζεται από το χρέος, το οποίο είναι το υψηλότερο στον πλανήτη και εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 197% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις στην υπόλοιπη Ασία έχουν παρουσιάσει σχέδια άνω των 710 δισ. δολαρίων, που προβλέπουν αύξηση των δαπανών, μειώσεις στη φορολογία και «ενέσεις» ρευστότητας, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής έχουν περικόψει το κόστος δανεισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα