Ιαπωνία: Κρατική ένεση 15,4 τρισ. γεν στην οικονομία

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009 11:56
UPD:11:58

Δεύτερο πακέτο κινήτρων ύψους 15,4 τρισ. γεν (116 εκατ. ευρώ) εξήγγειλε χθες η ιαπωνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια πάταξης της χειρότερης ύφεσης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το νέο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων –το οποίο αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ– προβλέπει δημόσιες δαπάνες για τον τομέα της παιδικής μέριμνας, της παιδείας και των υπηρεσιών υγείας, καθώς και την πράσινη οικονομία –φωτοβολταϊκά και οικολογικά αυτοκίνητα, τον τομέα των υποδομών, καθώς και για παροχή εγγυήσεων έναντι επιχειρηματικών δανείων και φοροαπαλλαγές για γονείς που θα αγοράζουν σπίτια στα παιδιά τους.

Το πρόγραμμα δημοσιονομικών κινήτρων θα χρηματοδοτηθεί με έκδοση κρατικών ομολόγων ύψους 10-11 δισ. γεν, η οποία υπολογίζεται ότι θα εκτινάξει το δημόσιο χρέος στο 170% του ΑΕΠ.

Μετά από 20 χρόνια στασιμότητας η ιαπωνική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ενώ για το τρέχον έτος αναμένεται συρρίκνωση 6,6%.

«Οι εξαγωγές και η βιομηχανία της Ιαπωνίας έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα με σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, που έχει οδηγήσει σε περαιτέρω εξασθένιση των καταναλωτικών δαπανών», επισημαίνει ο Μάικλ Τέιλορ, κορυφαίος οικονομολόγος της Lombard Street Research.

Πηγή: The Independent



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα