Βιομάζα από αγριαγκινάρες θα καίνε μονάδες της ΔΕΗ

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009 13:32

Θεσσαλονίκη,

Βιομάζα από αγριαγκινάρες θα καίνε σύντομα, μαζί με λιγνίτη, οι μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, μετά τις συμβάσεις συνεργασίας, που υπέγραψαν καλλιεργητές και ο νομάρχης Κοζάνης, Γεώργιος Δακής.

Χρηματοδότηση

Βιομάζα από αγριαγκινάρες θα καίνε σύντομα, μαζί με λιγνίτη, οι μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

Το πρωτοποριακό για την Ελλάδα πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας της αγριαγκινάρας, με φορέα διαχείρισης την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ), χρηματοδοτείται με 860.000 ευρώ από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και καλύπτει πλήρως τις δαπάνες εγκατάστασης και καλλιεργητικών εργασιών των αγροτών, κατά το πρώτο και δεύτερο έτος της δραστηριότητάς τους.

Η παραγωγή της βιομάζας θα χρησιμοποιηθεί για μεικτή καύση με λιγνίτη και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στη μείωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) από τη ΔΕΗ.

Οι παραγωγοί της αγριαγκινάρας θα εισπράξουν από τη ΔΕΗ ΑΕ την αξία αγοράς της ξηρής μάζας και επιδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Προτεραιότητα ένταξης

Προτεραιότητα για ένταξη στο πρόγραμμα καλλιέργειας της αγριαγκινάρας θα έχουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του άξονα Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, με δυνατότητα ένταξης και καλλιεργητών από άλλες περιοχές του νομού.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα