Στοπ από το ΣτΕ στις εργασίες στο Κάβο Σίδερο

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009 13:39
UPD:13:47

Την παύση των εργασιών κατασκευής του τουριστικού συγκροτήματος στο Κάβο Σίδερο στην ανατολική Κρήτη, για περιβαλλοντικούς λόγους, αποφάσισε η ελληνική δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα μετά από προσφυγή εκατοντάδων κατοίκων κυρίως από τους δήμους Ιτάνου και Σητείας και πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανικών συμφερόντων και εισηγμένη στην παράλληλη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου εταιρεία, Minοan, σχεδίαζε να κατασκευάσει στην περιοχή έξι τουριστικούς οικισμούς, σειρά ξενοδοχείων πολυτελείας, τρία γήπεδα γκολφ και μία μαρίνα, σε μία έκταση περίπου 26.000 περίπου στρεμμάτων του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» (της Μονής Τοπλού), με φορέα υλοποίησης την αγγλική εταιρεία «Loyalward Ltd».

Στην προσφυγή στο ΣτΕ μεταξύ άλλων υπογραμμιζόταν ότι στην περιοχή περιλαμβάνονται αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος δεν έχει ακόμη πλήρως ανασκαφεί, καθώς και εκτάσεις που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στα πλαίσια του προγράμματος NATURA 2000 για την προστασία των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα