Περικοπές μερισμάτων από τις βρετανικές επιχειρήσεις

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009 12:05
UPD:12:13

Σε δραστικές περικοπές μερισμάτων στρέφονται οι πληγείσες βρετανικές επιχειρήσεις – τάση που επιφέρει ισχυρό πλήγμα στους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ήδη τις μετοχικές τοποθετήσεις τους να κατρακυλούν εν μέσω της διεθνούς ύφεσης.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η εφημερίδα The Times, το ποσοστό των μεγαλύτερων βρετανικών εταιρειών, που έχει εξαγγείλει ότι δεν θα προβεί σε διανομή μερίσματος στους μετόχους, διαρκώς αυξάνεται, καθώς η ύφεση ψαλιδίζει την κερδοφορία τους.

Συγκεκριμένα, από τους 100 περίπου ομίλους που απαρτίζουν το δείκτη Standard & Poor’s, οι 16 έχουν προβεί σε μείωση του μερίσματος για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι 30 έχουν ανακοινώσει αύξηση μερίσματος. Το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι εταιρείες είχαν διανείμει μεγαλύτερο μέρισμα, ενώ μόνο μία είχε προχωρήσει σε περικοπές.

Σύμφωνα με τον Ρομπ Κουίν της S&P Equity Research, οι μερισματικές αποδόσεις των μεγαλύτερων βρετανικών εταιρειών είναι εναρμονισμένες με τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έρευνα της S&P, οι μεγαλύτεροι αμερικανικοί όμιλοι προχώρησαν σε περικοπές μερίσματος ύψους 77 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2009 –η χειρότερη μερισματική απόδοση από το 1955.

Οι περικοπές των μερισμάτων είναι το νέο πλήγμα που επιφυλάσσει στους επενδυτές η διεθνής ύφεση και οι επιπτώσεις του αναμένονται σφοδρότερες για όσους λαμβάνουν σταθερά εισοδήματα – όπως οι συνταξιούχοι – υπό συνθήκες χαμηλών επιτοκίων.

Πηγή: The Times



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα