Μπορεί η Τουρκία και το ΔΝΤ να έχουν θεσπίσει ένα «σύνολο αρχών» βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση τριετούς δανείου –ωστόσο, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε προκαταρκτική συμφωνία, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σίμσεκ.
«Στη σύνοδο του G20 δώσαμε στο ΔΝΤ περισσότερους πόρους και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να χρησιμοποιεί πιο ευέλικτα εργαλεία», δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην The Wall Street Journal ο κ. Σίμσεκ. «Ευελπιστούμε ότι ο ΔΝΤ θα τηρήσει μια λιγότερο δογματική και περισσότερο ορθολογική στάση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξαιρετικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία».
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Τουρκία δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ για αναδιάρθρωση των συστημάτων φορολογικών ελέγχων και εισπράξεων φόρου, καθώς η φορολογία στη χώρα στηρίζεται περισσότερο στους καταναλωτικούς φόρους παρά στη φορολογία των εισοδημάτων ιδιωτών και εταιρειών.
Ο κ. Σίμσεκ ανέφερε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις πλήττονται από την κατακόρυφη πτώση στις ροές ξένων κεφαλαίων. «Η απαισιοδοξία είναι μεταδοτική. Οι τουρκικές τράπεζες με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό και τα νοικοκυριά με περιορισμένο δανεισμό δεν ξοδεύουν», επισημαίνει. Ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «θα διασκέδαζε τις ανησυχίες για δανεισμό από το εξωτερικό», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.