Μειωμένες κατά 59% οι συμφωνίες στον κλάδο πετρελαίου, φ. αερίου το 2008

Σύμφωνα με έρευνα της PwC
Τρίτη, 14 Απριλίου 2009 12:03

Μειωμένες κατά 59% ήταν οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2008, ακολουθώντας τον κατηφορικό δρόμο της τιμής του πετρελαίου το τελευταίο τρίμηνο, όπως επισημαίνεται σε έρευνα της PricewaterhouseCoopers.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την PwC, οι συνολικές συμφωνίες στον κλάδο εταιρειών εμπορίας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 59% σε σχέση με το 2007 και κατά 72% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2006.

«Ακόμη και πριν την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, οι μεγάλες συμφωνίες είχαν αρχίσει να υποχωρούν. Το 2008, υπήρξαν δύο μόλις συμφωνίες που ξεπέρασαν σε αξία τα 5 δισ. δολάρια, όταν το 2007 ο αριθμός των αντίστοιχων συμφωνιών ήταν 10. Η μείωση των μεγάλων συμφωνιών ήταν ιδιαίτερα εμφανής στον κλάδο της πετρελαιοπαραγωγής», σχολιάζει ο Σωκράτης Λεπτός-Bourgi, Partner της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερες συμφωνίες ήταν δύο, της τάξεως των 5,8 δισ. δολαρίων, η επένδυση της ConocoPhillips στα αποθέματα μεθανίου της Origin Energy και η προσυμφωνημένη προσφορά της Royal Dutch Shell για την καναδική Duvernay.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο αριθμός των συμφωνιών ήταν αυξημένος σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, με εξαίρεση τη Βόρεια Αμερική και τη Ρωσία. Ο ρυθμός ολοκλήρωσης των συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις μειώθηκε παντού κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς οι συνθήκες στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα επιδεινώνονταν. Ο αριθμός των συμφωνιών περιορίστηκε σημαντικά στη Ρωσία, από 41 σε 33.

Στην Ευρώπη, η δραστηριότητα ήταν σχετικά σταθερή σε σχέση με τη μεγάλη πτώση στον όγκο, που παρατηρήθηκε αλλού. Ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 64% από 77 στις 126 και η συνολική αξία των συμφωνιών μειώθηκε κατά 15%, όταν η μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 38%.

Η αξία των συμφωνιών στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 73% από 13,2 δισ. δολάρια στα 22,7 δισ. δολάρια το 2008. Η δραματική αυτή αύξηση του όγκου οφείλεται στις συμφωνίες για την απόκτηση αποθεμάτων αερίου στην Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έξι από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες του 2008 στον χώρο κλάδο αφορούσαν τις αγορές αποθεμάτων φυσικού αερίου. Πέντε από τις έξι ήταν, μάλιστα, σε «ασυνήθιστες» περιοχές αποθεμάτων που απαιτούσαν σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογικό επίπεδο. Όλες βρίσκονταν στην Αυστραλία και στη Βόρεια Αμερική.

Όσον αφορά στο 2009, η πρόβλεψη για τις συμφωνίες πετρελαίου και αερίου για τις αρχές της χρονιάς είναι άσχημη, επισημαίνεται στην έρευνα. Μπορεί οι συμφωνίες κατά το πρώτο μισό του έτους να δείχνουν ότι θα είναι λίγες, ταυτόχρονα, όμως, είναι δύσκολο να δούμε ισχυρούς «παίκτες» να παραμένουν άπραγοι για ολόκληρο το 2009 δεδομένων των ευκαιριών για εξαγορές σε χαμηλές αποτιμήσεις που υπάρχουν», σημειώνεται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα