Πρόγραμμα δράσεων, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για την στήριξη της Απασχόλησης το 2009, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως είπε η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης «είναι η δική μας απάντηση στα όσα σήμερα συμβαίνουν και αντιμετωπίζουμε από την διεθνή οικονομική κρίση». «Το 70% του προγράμματος προέρχεται από Κοινοτικά κονδύλια, ενώ η εθνική συμμετοχή έχει ήδη προϋπολογιστεί», διευκρίνισε η κ. Πετραλιά, εκτιμώντας πως θα ωφεληθούν 500 χιλιάδες πολίτες.
«Στόχος μας -τόνισε- είναι να στηρίξουμε τους νέους και τις νέες, τις πιο ευπαθείς ομάδες και εκείνους τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως ο τουρισμός, η οικοδομή, οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». «Στόχος μας -πρόσθεσε- είναι πάντοτε να ελαστιχοποιήσουμε όλες τις παρενέργειες της κρίσης, στηρίζοντας την απασχόληση, τους εργαζομένους και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».
Σε ερώτηση τέλος, για το αν θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και θα συνταξιοδοτούνται στα 65, με βάση έκθεση της αναλογιστικής αρχής, η κ. Πετραλιά απάντησε σημειώνοντας πως οι μελέτες της αναλογιστικής αρχής είναι μελέτες, ενώ «την πολιτική την χαράζει και την εφαρμόζει η κυβέρνηση».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση δημιουργεί προβλήματα στην απασχόληση και πρόσθεσε: «Φανταστείτε το αποτέλεσμα της κρίσης αν από το 2004 δεν είχε γίνει συστηματική προσπάθεια στην ανάπτυξη ώστε να μειωθεί η ανεργία, που ήταν πάνω από 11%, κάτω από 8%», συμπλήρωσε και είπε πως αυτό φαίνεται σε άλλες, συναφείς με την Ελλάδα, χώρες, που έχουν ανεργία στο 18-20%».
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόβλημα της ανεργίας
«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόβλημα της ανεργίας προκειμένου να ικανοποιήσει διεκδικήσεις, πιέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων για να γενικευτεί η μερική απασχόληση και να μειωθούν οι αποδοχές», εκτίμησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος, ζητώντας να μην γίνουν απολύσεις, να μην υπάρξει μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας και των αντίστοιχων αποδοχών των εργαζομένων, σταθερή απασχόληση για όλους και ισχυρή παρέμβαση της κυβέρνησης τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και με ενισχύσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να ανοίξουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.