Στη γεωργία στρέφονται οι άνεργοι Ιάπωνες

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009 12:08
UPD:12:13

Με αγροτικές εργασίες έχουν καταπιαστεί πολλοί άνεργοι Ιάπωνες που βλέπουν τη χώρα τους να βυθίζεται στην ύφεση παρασύροντας χιλιάδες εργαζόμενους εργοστασίων και γραφείων στην ανεργία. Με τίτλο «Η γεωργία θα σώσει την Ιαπωνία» κυκλοφόρησε πρόσφατα στη χώρα ένα εβδομαδιαίο επιχειρηματικό περιοδικό.

Βλέποντας στη γεωργία έναν από τους ελάχιστους κλάδους που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίες υπό τη σημερινή δυσχερή συγκυρία, η ιαπωνική κυβέρνηση εκπόνησε κονδύλι ύψους 10 εκατ. δολαρίων για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία στα οποία θα συμμετέχουν 900 ενδιαφερόμενοι.

Το Φεβρουάριο, η ανεργία στη χώρα ανήλθε στο 4,4%, από 3,9% τον προηγούμενο χρόνο, ενώ παραμένει χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες πολιτείες. Πολλοί οικονομολόγοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι εντός της ερχόμενης διετίας η ανεργία στην Ιαπωνία θα εκτιναχθεί στο 8%.

Στους νεαρούς ανέργους εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής για αναζωογόνηση του συρρικνωμένου αγροτικού πληθυσμού της Ιαπωνίας, καθώς δύο στους τρεις αγρότες πλήρους απασχόλησης είναι άνω των 65 ετών. Στο συνολικό πληθυσμό της χώρας, μόνο το 6% ασχολείται με τη γεωργία έναντι του 20% τρεις δεκαετίες νωρίτερα.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα