«Η μείωση των επιτοκίων κάτω του 1% θα παραλύσει την αγορά»

Δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ, ¶ξελ Βέμπερ
Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009 14:04
UPD:14:09

Η περικοπή των ευρω-επιτοκίων κάτω του 1% ενδεχομένως να φέρει σε αδιέξοδο τη διατραπεζική αγορά χρήματος, προειδοποίησε σήμερα το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ¶ξελ Βέμπερ.

«Δεν συμφωνώ με τη μείωση του βασικού επιτοκίου κάτω του 1%», διότι δεν θα μείνει ουσιαστικά κανένα κίνητρο για τις τράπεζες να δανείσουν η μία στην άλλη, τόνισε ο Βέμπερ σε ομιλία του στο Αμβούργο. «Γι’ αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος πλήρους παράλυσης της ιδιωτικής διατραπεζικής αγοράς», υπογράμμισε.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου αναφοράς, τον επόμενο μήνα, στο 1% από 1,25% που είναι σήμερα. Το μέλος του δ.σ. Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε πρόσφατα ότι ο διάλογος για μια μείωση του επιτοκίου κάτω από το 1% είναι ακόμη ανοιχτός, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, και ο Κύπριος ομόλογός του, Αθανάσιος Ορφανίδης, έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν μια νέα μείωση των επιτοκίων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο διοικητής της ΕΚΤ έχει αποκλείσει μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από το 0,25% που είναι τώρα. Μια πιθανή διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των δύο επιτοκίων πιθανόν να περιορίσει τα κίνητρα για τις τράπεζες προκειμένου να δανείσουν η μία στην άλλη.

Σύμφωνα με τον Βέμπερ, η περικοπή του επιτοκίου αναφοράς κάτω του 1% «θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες στρεβλώσεις στις ήδη εύθραυστες αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα