ΗΠΑ: Νέα οικονομική ενίσχυση σε Chrysler, GM

Τρίτη, 21 Απριλίου 2009 16:20
UPD:16:23

Τα ποσά των 5 δισ. δολαρίων για τη General Motors και των 500 εκατ. δολαρίων για την Chrysler έχει διαθέσιμα η αμερικανική κυβέρνηση μέχρι το Μάιο και τα τέλη Απριλίου, αντίστοιχα, σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για το Εταιρικό Ταμείο Σωτηρίας (TARP).

Στόχος της κυβέρνησης Ομπάμα είναι να βοηθήσει την Chrysler – η οποία αναζητά την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας με τη Fiat – να αναδιοργανωθεί χωρίς χρεοκοπία.

Την ίδια στιγμή, το Συνδικάτο των Εργαζομένων στην Αυτοκινητοβιομηχανία (UAW) προέτρεψε τα μέλη του να ασκήσουν πιέσεις στον Λευκό Οίκο για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα τύχουν δίκαιης αντιμετώπισης στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις νέες παραχωρήσεις, που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

«Έχουμε ανάγκη, ο πρόεδρος Ομπάμα και η ομάδα εργασίας για την αυτοκινητοβιομηχανία που συνέστησε, να στηρίξουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των συνταξιούχων στις διαπραγματεύσεις για την ανασυγκρότηση», ανέφερε το Συνδικάτο σε μήνυμα προς τα μέλη του.

Το UAW εκπροσωπεί 26.000 εργαζομένους στην Chrysler και 62.000 στην GM.

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική ομάδα εργασίας θεωρεί ότι η Chrysler δεν μπορεί να επιβιώσει μόνη της και μεσολαβεί γι’ αυτό το λόγο στις συναντήσεις που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον και το Ντιτρόιτ για να φανεί κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία με τη Fiat.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει 6 δισ. δολάρια για να βοηθήσει την χρηματοδότηση μιας συνεργασίας που θα δώσει στην Chrysler πρόσβαση στην τεχνολογία των μικρών αυτοκινήτων και στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία μία μονάδα για να κατασκευάζει ελαφρά φορτηγά και ένα οργανωμένο δίκτυο πώλησης των αυτοκινήτων της στις ΗΠΑ.

Αναλυτές και σύμβουλοι αμφισβητούν, πάντως, κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία και να αποφευχθεί αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν βέβαιο, δηλαδή μία χρεοκοπία της Chrysler.

Η Chrysler και η GM έλαβαν το Δεκέμβριο οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση ύψους 17,4 δισ. δολαρίων. Στην ίδια δύσκολη κατάσταση είναι και η Ford, η οποία όμως προτίμησε να αναζητήσει την επιβίωση με δικά της μέσα χωρίς να αναζητήσει κονδύλια σωτηρίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα