Τεστ κόπωσης στις μετοχές

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009 00:01

Την απαραίτητη τονωτική ένεση στο ηθικό των επενδυτών έδωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας σπεύδοντας να επισημάνει ότι στην πλειονότητά τους οι τράπεζες, παρά τα προβλήματα που εμφανίζουν, διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Η δήλωση αυτή έκαμψε σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες για αποτυχία μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στα λεγόμενα «τεστ κοπώσεως».

Στη Wall Street οι βασικοί δείκτες αναρριχήθηκαν έτσι και πάλι σε θετικό έδαφος, με τους τραπεζικούς τίτλους να ηγούνται της ανόδου. Έντονη νευρικότητα αλλά θετικό τελικά απολογισμό επεφύλασσαν οι συνεδριάσεις στις μεγάλες κεφαλαιαγορές της Ευρώπης.

Ο δείκτης FTSEurofirst των 300 ευρωπαϊκών blue chip τερμάτισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,2%. Το ευρώ ενισχύθηκε χθες έναντι του δολαρίου στη διεθνή χρηματαγορά ανακάμπτοντας από τα προχθεσινά χαμηλά ενός μηνός, βρίσκοντας στήριγμα στα στοιχεία για την εντυπωσιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία τον Απρίλιο.

Επίσης, η ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις της Δευτέρας περιόρισαν τη ζήτηση για αμερικανικό νόμισμα στο οποίο βρήκαν ασφαλές καταφύγιο οι επενδυτές.

Το δολάριο ενισχύεται εφέτος περισσότερο από 7% έναντι του ευρώ εν μέσω προσδοκιών ότι η αμερικανική οικονομία θα είναι από τις πρώτες που θα ανακάμψει από την παγκόσμια ύφεση.

Τα κέρδη του ευρώ όμως περιορίστηκαν μετά την πτώση που γνώρισαν ορισμένες μετοχές τοπικών χρηματοοικονομικών ομίλων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα